Manifestaciju je podržala i Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).     Foto: AA

U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, a povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u glavnom gradu Hrvatske se održava manifestacija 15. Dani bosanskohercegovačke kulture.

Manifestacija se održava nizom prigodnih programa od 23. do 28. novembra, a jedan od povoda je i 20. godišnjica osnivanja Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Manifestaciju je podržala i Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Centralnom programu prisustvovali su ambasadorica BiH u Zagrebu Elma Kovačević Bajtal, turski ambasador u Zagrebu Yavuz Selim Kiran, zamjenik predsjednika TIKA-e Mahmut Cevik, čelnik Fondacije “Alija Izetbegović“ Faris Nanić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Armin Hodžić i brojni gosti.

Manifestacija prepoznatljiva po sloganu "ulaz džabe" i ove godine osigurava slobodan ulaz za sve građane uz prethodnu rezervaciju ulaznica.

Turski ambasador u Zagrebu Kiran je kazao da Turkiye i TIKA realiziraju brojne projekte u Hrvatskoj, uključujući i podršku manifestaciji Dani bosanskohercegovačke kulture. On je kazao da su Bošnjaci u Hrvatskoj posvećeni promociji mira i suživota te je organizatorima poželio uspješnu manifestaciju.

Zamjenik predsjednika TIKA-e Cevik je istakao da Turkiye i TIKA realiziraju humanitarne programe za krizne regije, ali da različitim projektima doprinose i globalnom miru i stabilnosti.

Ističući da je TIKA u Hrvatskoj realizirala 116 projekata, Cevik je kazao da vrijednosti koje gaji bošnjačka zajednica daju značajan doprinos svjetskom miru.

Zahvalivši se Hrvatskoj na podršci razvoja suživota, Cevik je ovom prilikom čestitao Dan državnosti BiH i 20. godišnjicu djelovanja Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

TRT Balkan / agencije