Među stranim gostima dominiraju oni iz zemalja regiona.      Foto: Reuters

Broj posjeta i noćenja domaćih i stranih gostiju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu drastično je povećan u odnosu na prošlu godinu, podaci su Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Tokom prvih šest mjeseci ove godine ostvareno je 70.764 dolaska, od čega su 35.442 bili dolasci gostiju iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, a 35.442 - gosti iz drugih zemalja. U istom razdoblju ostvareno je 148.139 noćenja, među kojim 70.338 domaćih gostiju, te 77.801 stranih gostiju.

"Kada se to uporedi sa prvih šest mjeseci prošle godine, porast broja dolazaka u procentima iznosi 233,06 posto. Porast broja bh. gostiju je 163,75 posto, a stranih 403,11 posto. Ukupan broj noćenja povećan je za 258,64 posto. Broj domaćih gostiju koji noće u Mostaru povećan je za 179,32 posto, a broj gostiju iz inostranstva koji odsjedaju je 431 posto veći", rekao je Ramiz Bašić, viši stručni savjetnik u Turističkoj zajednici HNK.

Među stranim gostima dominiraju oni iz zemalja regiona.

"Najveći broj gostiju dolazi iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Tu su potom Saudijska Arabija i Turkiye iz kojih također dolazi veliki broj gostiju, a tek nakon njih su turisti iz zemalja Evropske unije", navodi Bašić.

Turisti uglavnom ostavljaju pozitivne recenzije i u Turističku zajednicu ne dolazi mnogo zamjerki. Ranije su to bili prigovori na prosjačenje ili na smeće na ulicama Mostara, međutim ti su problemi ove godine manje izraženi.

Poboljšana je i turistička ponuda, pa recimo odnedavno na relaciji Mostar - Kravice saobraća minibus sa turama u sklopu kojih se posjećuju četiri atraktivne turističke destinacije.

"Ponuda je svake godine bolja. Nakon zip linea i vidikovca na Fortici, odnedavno imamo taj autobus, a ja ću naglasiti i kako gotovo svi vlasnici hotela i ugostiteljskih objekata ulažu u prostore i tako pomažu i nama. Što je veći broj noćenja i posjeta, veća su i ulaganja, pa je bolja i sama ponuda", navodi Bašić.

Jedan od problema sa kojim se susreću turistički radnici u Hercegovini je naplata boravišne takse. Bašić kaže da u Turističkoj zajednici nemaju saznanja da li se i u kojoj mjeri u ovom trenutku izbjegava plaćati boravišna taksa, a više detalja o ovom problemu kada je riječ o ovoj godini, bit će poznato na kraju sezone, kada se podvuče crta.

TRT Balkan / agencije