Služba hitne pomoći imala je pregršt posla u pružanju prve pomoći ljudima koji su pretrpeli povrede tokom oluje.    Foto: AA

Dvanaestogodišnji dečak je poginuo, a tridesetak ljudi povređeno tokom superćelijske oluje koja je u petak oko 19.45 časova zahvatila Novi Sad. Iako je i u sredu slična oluja pregazila preko Novog Sada i okolnih mesta i napravila veliku štetu, sinoćnja oluja bila je žešća od prethodne sa težim posledicama, a Novi Sad je, uprkos celonoćnom radu dežurnih službi, subotnje jutro dočekao kao da je bio poprište bitke: porušeno drveće, popadale krovne konstrukcije, porazbijani izlozi i prozori, iščupani saobraćajni znaci, porušeni visokonaponski stubovi, pokidani strujni kablovi.

Najtragičniji događaj jučerašnje oluje desio se u novosadskom naselju Slana Bara gde je od strujnog udara poginuo dvanaestogodišnjak koji je pokušao da se skloni od iznenadne silovite oluje. Hitna pomoć pokušala ga je reanimaciju, ali bezuspešno.

Služba hitne pomoći imala je pregršt posla u pružanju prve pomoći ljudima koji su pretrpeli povrede tokom oluje, a vatrogasci i pripadnici drugih javih službi oslobađali su zarobljene ljude iz vozila koja su se našla ispod drveća i većih konstrukcija koje su padale po putu. Na Beogradskom keju drvo se obrušilo na suvenirnicu, ali su hitne službe uspele da izvuku radnicu iz kioska koja je pretrpela lakše povrede.

U Ulici Veselina Masleše u naselju Detelinara silovit vetar srušio je građevinski kran koji je, prilikom pada, ošteti više stanova u okolnim zgradama.

Bez krova je ostao i Novosadski sajam, a krovna konstrukcija završila je na putu, pa je u tom pravcu bio obustavljen saobraćaj, a oštećeni su krovovi i prozori više škola i drugih objekata.

Olujni vetar srušio je i jedan od simbola grada – drvo koprivića, staro više od 150 godina koje se nalazilo u centru grada i bio je spomenik prirode pod zaštitom.

Razmere sinoćnjeg nevremena još je nemoguće sagledati, jer pojedina naselja oko Novog Sada još nemaju struje, koja im je nestala s početkom oluje.

TRT Balkan / agencije