Najmanje 18 osoba tokom noći i dana smrtno je stradalo uslijed katastrofalnih poplava i klizišta u BiH.            Foto: AA

Republika Turkiye izrazila je spremnost da pomognu na svaki potrebni način nakon poplava koje su danas pogodile Jablanicu i još nekoliko gradova Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye izrazilo je sućut zbog stradanja ljudi od posljedica poplava i klizišta koja su uslijedila nakon obilnih padavina u BiH.

“Naša zemlja je spremna pružiti sve vrste humanitarne pomoći prijateljskoj i bratskoj Bosni i Hercegovini. Nastavljamo sa našim naporima da identifikujemo potrebe i pružimo pomoć u saradnji sa lokalnim vlastima“, navodi se u saopćenju.

Najmanje 18 osoba tokom noći i dana smrtno je stradalo uslijed katastrofalnih poplava i klizišta u BiH.

Prema posljednjim informacijama iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), na području Jablanice poginulo je 16 osoba.

Ranije je saopšteno kako je poginula i jedna starija žena u kući u Fojnici. Takođe, u mjestu Gojevići kod Fojnice tokom dana izvučeno je tijelo muškarca iz jednog od poplavljenih automobila.

Nažalost, broj žrtava mogao bi biti veći jer se još traga za nekoliko desetina osoba u sjevernoj Hercegovini, ali i centralnoj Bosni, istakli su zvaničnici.

TRT Balkan / agencije