Mnogi širom svijeta, uključujući vrhunske stručnjake Ujedinjenih naroda smatraju da se izraelski rat u Gazi ne razlikuje mnogo od prošlih genocida i masakara.        Foto: Reuters

Mnogi širom svijeta, uključujući vrhunske stručnjake Ujedinjenih naroda (UN), smatraju da se izraelski rat u Gazi ne razlikuje mnogo od prošlih genocida i masakara.

“Genocid je proces, a ne jedan čin. To se mora spriječiti, ali u Gazi, baš kao i u Sebrenici i Ruandi ranije, svijet to jednostavno dopušta”, rekla je Francesca Albanese, specijalni izvjestilac UN-a za Palestinu u decembru.

Njene riječi su privukle pažnju mnogih, uključujući i ljude koji su proživjeli strahote Srebrenice i opsade Sarajeva.

Za njih su zločini koje Izrael nastavlja činiti nad Palestincima zastrašujuće ponavljanje historije.

Adel Šabanović je imao samo osam godina kada su snage bosanskih Srba i srbijanske paravojne snage izvršile invaziju na njegovo selo Vlasenicu, ubivši na desetine ljudi.

Pobjegao je u Srebrenicu, ali su 22 člana njegove porodice pogubljena u genocidu u Srebrenici.

“Skoro 80 godina Gaza i Palestinci trpe nemilosrdne napade i razaranja, a žene, muškarci i djeca su ubijeni”, rekao je Šabanović.

“Cionistički zvaničnici otvoreno govore da ti ljudi ne zaslužuju život. Ovo je očigledan genocid, koji se dešava pred očima UN-a, Evrope i Zapada, koji isporučuju oružje”, dodao je.

Šabanović je posebno kritičan prema ulozi globalnih sila, rekavši da one pokazuju "licemjerje".

“Međunarodna zajednica je 1992. godine uvela embargo na oružje Bošnjacima - muslimanima, čekajući da nas pobiju. UN je 1993. godine poslao bataljon da zaštiti Srebrenicu, ali su oni jednostavno stajali po strani i gledali dok je poklano više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka”, rekao je Šabanović.

Istakao je da je jasno da međunarodna zajednica danas podržava Izrael.

"Oni su saučesnici u ratnim zločinima protiv Palestinaca i imaju za cilj da ih istrijebe kao narod, baš kao što su bili saučesnici u genocidu u Srebrenici”, dodao je Šabanović.

Smatra stoga da države i organizacije poput Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Francuske, Njemačke, UN-a i Evropske unije (EU) “nemaju pravo nikome propovijedati o ljudskim pravima ili međunarodnom pravu”.

“Oni sami krše te zakone. Oni se ne brinu zbog ubijanja palestinske djece i maloljetnika koji godinama trunu u izraelskim zatvorima”, rekao je Šabanović.

Djeca žrtve rata

Tokom skoro četverogodišnje opsade Sarajeva, na grad je u prosjeku padalo 329 granata dnevno, ubivši najmanje 11.541 civila, uključujući 1.601 dijete, i ranivši više od 50.000 ljudi.

S druge strane, Izrael je u Gazi ubio više od 14.000 djece od prošlog oktobra, dok je humanitarna grupa "Save the Children" objavila da je još najmanje 17.000 djece bez roditeljske pratnje, a oko 4.000 djece je vjerovatno ostalo pod ruševinama, a nepoznat broj je također u masovnim grobnicama.

Fikret Grabovica zna šta znači bol zbog gubitka djeteta, jer je njegova 11-godišnja kćer Irma ubijena u granatiranju Sarajeva od strane snaga bosanskih Srba u martu 1993. godine.

“Devedesetih godina, kriminalci i fašisti su namjerno gađali našu nevinu djecu, a isto vidimo i u Gazi. Moje dijete je ubijeno, drugi su izgubili dvoje djece ili partnera, a neki su vidjeli pogubljene cijele porodice”, rekao je Grabovica, inače predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

“Ovo neprestano ubijanje djece je užasno i nemoguće ga je razumjeti. Čovječanstvo nije uspjelo zaštititi nevine, posebno nevinu djecu u Gazi.”

Naglasio je da u velikoj tragediji Gaze, svijet još jednom uviđa da "nisu naučene lekcije iz prošlosti".

Grabovica također smatra da su oni na pozicijama vlasti odgovorni za sadašnji napad Izraela na Gazu, rekavši da su ravnodušni prema ubijanju nevine djece jer su njihove porodice sigurne.

“Oni brinu samo o svojim interesima i interesima velikih sila. Njima nije stalo do palestinske djece jer Izrael nije ubijao njihovu djecu”, rekao je.

“Njihove porodice su sigurne i daleko od nasilja i bombi. Ovo traje više od 75 godina. Ono što vidimo u Gazi je očigledno genocid”​​​​, kazao je Grabovica.

TRT Balkan / agencije