Predsjednišvo BiH je održalo 11. redovnu sjednicu.    Foto: AA

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je zadužilo Vijeće ministara BiH da u roku od šest mjeseci u saradnji sa nadležnim agencijama i drugim nadležnim institucijama pripremi i dostavi na usvajanje Predsjedništvu BiH novu sigurnosnu politiku Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo BiH je na 11. redovnoj sjednici primilo k znanju Informaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi sa objavom teksta ispravke ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije i Crne Gore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i imovinu.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o provođenju bilateralnih sporazuma o unapređenju i zaštiti investicija koje je zaključila Bosna i Hercegovina.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju informaciju o provođenju Aneksa D Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i zadužilo Vijeće ministara BiH da u roku od šest mjeseci dostavi cjelovit izvještaj o provođenju Ugovora o pitanjima sukcesije sa prijedlozima mjera.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Sporazum između Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Italije o ekonomskoj saradnji, Sporazum o grantu - Grant Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) - Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine primjenom višefaznog programskog pristupa između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Međunarodne asocijacije za razvoj u funkciji vodeće finansijske institucije za Investicioni okvir za Zapadni Balkan, Amandman broj 3 na Ugovor o finansiranju sklopljen između Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Evropske investicijske banke - “Ugovor o finansiranju“- Projekat Bolnice u RS/B, kao i Memorandum o razumijevanju i saradnji u oblasti mladih između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turkiye.

Predsjedništvo BiH je usvojilo i izvještaj o dosadašnjim aktivnostima u vezi razgraničenja između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o pokretanju postupaka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o izmjenama i dopunama sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o graničnim prelazima i Aneksa sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima za zajedničku lokaciju na graničnom prelazu Rača – Sremska Rača.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo da bude pokrovitelj AHK Automotiv Summita koji će biti održan 18. aprila 2024. godine u Sarajevu, zaključeno je u saopštenju iz Predsjedništva BiH.

TRT Balkan / agencije