Osmani se sastala s Dendiasom na Kosovu.     Foto: AA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se danas u Prištini s ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendiasom.

Osmani je pozitivno ocenila proaktivno zalaganje Grčke za ovaj region, kao i kontinuiranu podršku integraciji regiona u Evropsku uniju, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.

Osmani je, pozivajući se na zajedničke evroatlantske vrednosti, zatražila da se nastavi podrška Grčke članstvu Kosova u evroatlantskim institucijama. Između ostalog, predsednica Kosova je naglasila da će puna međunarodna integracija Kosova, uključujući Evropsku uniju, NATO i Savet Evrope, doprineti održivom miru u regionu.

Osmani je zahvalila ministru Dendiasu na podršci Grčke liberalizaciji viza za građane Kosova, na poslednjem glasanju Saveta Evropske unije, kao i na kontinuiranom zalaganju za okončanje ovog procesa.

Na sastanku je razgovarano i o odnosima Kosova i Grčke, pri čemu je Osmani izrazila spremnost za dalje produbljivanje bilateralnih odnosa, navodeći potrebu povećanja trgovinske i ekonomske razmene, kao i saradnje u različitim sferama od zajedničkog interesa.

Povodom nedavnih dešavanja u procesu dijaloga sa Srbijom, kosovska predsednica je istakla da plan implementacije sporazuma mora biti u skladu sa Ustavom Republike Kosovo, što će doprineti dugoročnom miru i stabilnosti u regionu, ponovivši da će se koordinacija Prištine sa saveznicima u ovom procesu nastaviti.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke saopštilo je ranije da će se Dendias sastati i s kosovski premijer Albinom Kurtijem, koji će prirediti ručak u njegovu čast. Tokom boravka u Prištini, Dendias će se sastati i sa kosovskom koleginicom Donikom Gervalom.

Grčka je jedna od pet država Evropske unije koja još uvek ne priznaje nezavisnost Kosova, ali priznaje kosovska dokumenta.

TRT Balkan / agencije