O’Brajen je ukazao da je Crna Gora jak NATO partner i da je ponosan na to.          Foto: AA

Crna Gora sa aktuelnom Vladom ima šansu da krene u dublju i evropsku i transatlantsku integraciju, a Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju cilj da Crna Gora postane članica Evropske unije (EU), poručio je pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajen, koji u ponedjeljak boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

O'Brajen se u Podgorici sastao sa crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem, gdje je razgovarano o odnosima dvije države, ekonomskoj saradnji, ali i o integracijama Crne Gore.

O’Brajen je ukazao da je Crna Gora jak NATO partner i da je ponosan na to.

"Jutros sam se sastao sa vrhovnim i specijalnim državnim tužiocem. Na sastancima sam se uvjerio u posvećenost Crne Gore evropskom putu. Podržavamo put Crne Gore u EU. Ovdje nije samo riječ o investiranju u Crnu Goru, već Crna Gora otvara vrata za šire tržište", rekao je O’Brajen.

Dodao je da s ovom Vladom postoji šansa da se krene u dublju i evropsku i transatlantsku integraciju.

"Drago nam je da sa Crnom Gorom možemo da sarađujemo i drago nam je što Crna Gora ispunjava obavezu izdvajanja dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za odbranu", istakao je O'Brajen.

Kada je riječ o EU-u, kako je dodao, za Crnu Goru se priprema paket koji bi trebalo da smanji novčane troškove i ubrza transport.

"Nadamo se da će to olakšati život svima. Cilj američko-crnogorskog dijaloga je da Crna Gora otvara vrata i to je imidž koji želimo da prenesemo ljudima iz poslovne zajednice", rekao je O'Brajen.

Premijer Crne Gore Milojko Spajić ocijenio je da posjeta pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja pokazuje da se ispunjava jedan od ciljeva Vlade – da "Crna Gora bude Singapur u Evropi".

"I upravo taj fokus na ekonomiju je danas bio prisutan na sastanku. Crna Gora bez ekonomije od 25 triliona eura, kakva je američka, jednostavno ne može naprijed i ne može da ostvari ambiciozne ciljeve koje smo sebi zadali. Cijenimo jako američke prijatelje koji su stvarno bili jako konstruktivni u smislu crnogorsko-američkog ekonomskog dijaloga. Ovo je samo početak", rekao je Spajić na konferenciji za novinare.

Istakao je da očekuje velike rezultate dijaloga sa američkim kompanijama i da američka privreda bude mnogo zainteresovanija za crnogorsko tržište. Dodao je da je Plan rasta za Zapadni Balkan koji predlaže Evropska unija, jako bitan za Crnu Goru, koji od malog crnogorskog tržišta od pola miliona ljudi pravi tržište od pola milijardi i da jako dobro znaju investitori u SAD-u.

Podsjetio je da je Crna Gora pripremila plan od oko 90 reformi, koje će Crnu Goru približiti jedinstvenom tržištu EU-a, što se pomno prati u Vašingtonu, kao i evropski put Crne Gore.

"Izložio sam i planove za ovu godinu. Želimo da imamo još jednu međuvladinu konferenciju u Briselu, za vrijeme belgijskog predsjedavanja, kada bismo trebali da otvorimo mogućnost da zatvaramo pregovaračka poglavlja ove godine. Ako se sve desi kao što je planirano, bićemo rekorderi po zatvaranju poglavlja", kazao je Spajić.

TRT Balkan / agencije