Ured premijera Kosova organizovao je prvi Regionalni samit za zaštitu od rasne diskriminacije, s posebnim fokusom na diskriminaciju Roma, Aškalija i Egipćana.      Foto: AA

Samit je okupio visoke državne zvaničnike, ambasadore, predstavnike civilnog društva i novinare s Kosova, iz Albanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Premijer Kosova Albin Kurti je kazao da kosovski građani Romi, Aškalije i Egipćani nemaju prosječni životni standard na Kosovu, dodavši da se osim siromaštva susreću i s diskriminacijom u društvu. Kurti je istakao da te zajednice imaju mnogo neotkrivenih talenata mladića i djevojaka, ali je kosovsko društvo u cjelini lišeno njihovog doprinosa.

"To što su ljudi različiti ne znači da ne mogu biti jednaki. Biti jednak nije isto biti identičan. Upravo zato što smo različiti, moramo biti jednaki", naglasio je Kurti, dodajući da je različitost bogatstvo ljudskog života, koje mora da prati solidarnost.

Kurti je ocijenio da je neophodno sarađivati i dijeliti institucionalne prakse kako bi se povećalo blagostanje i poboljšao kvalitet života pripadnika tih zajednica u zemljama regiona.

"Potrebna je institucionalna odgovornost, ali i društvena svijest", konstatovao je Kurti.

Šef Ureda Evropske unije na Kosovu, ambasador Tomas Szunyog, rekao je da su zajednice Roma, Aškalija i Egipćana na Kosovu diskriminisane. Szunyog je kazao da se manjine na Kosovu suočavaju s isključenošću, predrasudama i diskriminacijom, koje se moraju eliminisati.

"Evropska unija pozdravlja pokretanje nacionalne platforme za zaštitu od diskriminacije zajednica Roma, Aškalija i Egipćana i podržava njenu namjenu, koja služi kao dodatno sredstvo u borbi protiv diskriminacije", naglasio je Szunyog.

Prvi potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Artan Grubi rekao je da je Sjeverna Makedonija u prošlosti bila zemlja diskriminacije zajednica, dok su danas posvećeni postavljanju standarda za poštovanje svih zajednica.

Prema njegovim riječima, unapređenje prava zajednica u njegovoj zemlji ostvareno je zahvaljujući Ohridskom okvirnom sporazumu, koji ima univerzalni karakter.

"Pored ozvaničenja albanskog jezika, Ohridskim sporazumom omogućena je komunikacija na maternjim jezicima i turskoj, romskoj, bošnjačkoj i srpskoj zajednici u nekim općinama i to kao službeni jezik, uključujući i upotrebu nacionalne zastave zajednica", naglasio je Grubi.

On je rekao da je svim zajednicama u Sjevernoj Makedoniji ustavom zagarantovano učenje na njihovom maternjem jeziku.

Za Rome, Aškalije i Egipćane u kosovskoj Skupštini su zagarantovana četiri zastupnička mjesta.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, na Kosovu živi više od 8.000 Roma, više od 15.000 Aškalija i više od 11.000 Egipćana. Aškalije i Egipćani, koji govore albanski jezik, školuju se uglavnom na albanskom. Romski učenici se na Kosovu školuju na albanskom, srpskom, bosanskom ili turskom jeziku, u zavisnosti od općine u kojoj žive.

U tri osnovne škole u općini Prizren postoji i fakultativna nastava za učenje romskog jezika.

Krajem oktobra, na sjednici Skupštine općine Prizren, izglasano je da se romski jezik prizna kao službeni jezik u toj općini. Inače, općina Gračanica, s većinskim srpskim stanovništvom, do sada je bila jedina općina koja je imala romski jezik u službenoj upotrebi.

TRT Balkan / agencije