Tokom decembra, Kosovo je postalo član međunarodne organizacije „European Iouth Card Association” sa sedištem u Briselu.               Foto: AA

U organizaciji Ministarstva kulture, omladine i sporta Kosova danas se u Univerzitetskoj biblioteci održava jednodnevna Konferencija mladih 2023, koja je okupila studente i učenike iz različitih gradova Kosova.

Na otvaranju konferencije učestvovali su premijer Kosova Albin Kurti, ministar kulture, omladine i sporta Hajrulla Ceku, predsednik Evropske asocijacije omladinskih kartica Miguel Perestrello, poslanici i predstavnici različitih organizacija.

Premijer Kurti je u uvodnom izlaganju kazao da je za dve i po godine njegove Vlade više nego udvostručen broj zaposlenih mladih žena i muškaraca do 25 godina. Naveo je da Vlada nudi praktične mogućnosti za rad za 10 hiljada mladih do kraja 2024. godine.

„Da biste razvijali sebe i društvo, uvek ćete imati podršku svoje države, jer je ona vaša. Zato, ne dozvolite da budete pod uticajem ravnodušnosti ili individualizma, kad god postoji konkurencija, neka bude saradnje“, poručio je Kurti mladima.

Predsednik Evropske asocijacije omladinskih kartica (EICA) Perestrello rekao je da to udruženje ima članove iz preko 35 različitih zemalja, preko 35 organizacija članica i preko 8,2 miliona mladih koji imaju omladinsku kartu. Perestrello je kazao da udruženje preko svojih članova dopire do mladih svih etničkih i svih socio-ekonomskih grupa.

„Naša misija je da budemo društveno, kulturno, ekonomski ujedinjeni. Dakle, to se može postići kroz pružanje najkvalitetnije usluge omladinske karte“, naglasio je Perestrello.

Tokom decembra, Kosovo je postalo član međunarodne organizacije „European Iouth Card Association” sa sedištem u Briselu. Omladinska kartica će mladim Kosovarima omogućiti pristup do preko 60.000 popusta i pogodnosti u transportu, smeštaju, kulturi, sportu, obrazovanju, uslugama i proizvodima bilo gde u Evropi.

TRT Balkan / agencije