Ljudi prolaze mostom koji povezuje Južnu i Sjevernu Mitrovicu.        Foto: Reuters

Lideri Srbije i Kosova pozvani su na sastanak s najvišim zvaničnicima Evropske unije kako bi pokušali udahnuti život razgovorima usmjerenim na normalizaciju njihovih odnosa, dok se lideri 27-članog bloka okupljaju u Briselu na dvodnevnom samitu koji počinje u četvrtak.

Ne očekuje se da će se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti sastati licem u lice, ali je cilj napredovati s novim "prijedlozima i idejama" iznesenim u istraživačkim razgovorima prošlog vikenda, rekao je Peter Stano, glasnogovornik visokog predstavnika EU za vanjsku politiku.

Postoji veliki strah od nastavka nasilja koje karakterizira njihove veze otkako se Kosovo odvojilo od Srbije 2008. Beograd nikada nije priznao taj potez. Evropska unija je, preko Borrella, nadzirala "dijalog" između njih kako bi se stvari vratile na pravi put.

Sastanci bi, ako se nastave, mogli biti važan korak naprijed, nakon što je oko 30 srpskih naoružanih napadača prešlo na sjever Kosova 24. septembra, ubivši policajca i postavivši barikade prije nego što su započeli višesatni obračun s kosovskom policijom. Ubijena su trojica naoružanih napadača.

Stano je rekao da EU očekuje "brzu akciju strana kako bi pokazale da su posvećene nastavku procesa normalizacije - ispunjavanjem svojih obaveza dijaloga... kao i svih prethodnih sporazuma - bez preduslova ili odgađanja".

Implementacija plana od 10 tačaka

Sjedinjene Države i EU žele da Kosovo i Srbija provedu plan od 10 tačaka koji je Borrell iznio u februaru kako bi okončali višemjesečne političke krize. Kurti i Vučić su tada dali saglasnost, ali s rezervom.

Stano je istaknuo da su istraživački razgovori u regionu tokom vikenda bili usmjereni isključivo na pronalaženje načina da se taj sporazum provede, te da "ne postoji namjera da se on zamijeni".

Kurti i Vučić ne vjeruju jedan drugom. Nijedan ne želi da bude prvi koji će se obavezati bez garancija da će drugi uzvratiti istom mjerom.

EU i SAD vrše pritisak na Kosovo da dozvoli stvaranje Udruženja opština sa srpskom većinom koja bi koordinirala rad na obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, planiranju zemljišta i ekonomskom razvoju u zajednicama na sjeveru Kosova većinom naseljenim etničkim Srbima.

Kurti strahuje da bi to bio korak ka stvaranju srpske mini države sa širokom autonomijom.

TRT Balkan