Premijer Kosova Albin Kurti i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervalla učestvovali su na prvom sastanku Koordinacione grupe za članstvo Republike Kosovo u Savetu Evrope.               Foto: AA

Premijer Kosova Albin Kurti i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervalla učestvovali su na prvom sastanku Koordinacione grupe za članstvo Republike Kosovo u Savetu Evrope.

Otvarajući sastanak, Kurti je kazao da je Republici Kosovo kao zemlji izgrađenoj na vrednostima Saveta Evrope, s Ustavom koji obuhvata najvažnije instrumente za zaštitu ljudskih prava i prava manjinskih zajednica, mesto u toj organizaciji.

"Članstvo u Savetu Evrope omugućava pristup Evropskom sudu za ljudska prava i drugim zaštitnim mehanizmima Saveta Evrope. To još više jača zaštitu prava naših građana, bez etničke razlike. Dobra vladavina i demokratski napredak, vrednovani u izveštajima mnogih međunarodnih organizacija, a posebno vladavina prava, otvorili su put našem učlanjenju u ovu organizaciju", kazao je Kurti.

Premijer je podsetio da je 24. aprila ove godine Ministarski komitet Saveta Evrope odlučio u korist zahteva Kosova za članstvo, čime je uspešno završena prva faza tog procesa.

Kurti je kazao da je sada proces prešao na Parlamentarnu Skupštinu Saveta Evrope koja će dati svoje mišljenje pa se može reći da je započeta suštinska etapa procesa. Dodao je da će zato Koordinaciona grupa imati jako važnu ulogu na povećanju saradnje i unutrašnje koordinacije.

Šefica kosovske diplomatije Gervalla zahvalila se svom zameniku Kreshniku Ahmetiju na lobiranju za članstvo Kosova u Savetu Evrope tokom prve faze procesa, koji će rukovoditi i Koordinacionom grupom.

"Kao najdemokratičnija zemlja u regionu, kao zemlja koja je primer predstavljanja vrednosti na kojima se zasniva Savet Evrope, Kosovo je 'juče' trebalo da bude učlanjeno u Savet Evrope, čak mnogo godina ranije", kazala je Gervalla.

Nakon uvodnih izlaganja Koordinaciona grupa je nastavila rad iza zatvorenih vrata.

Kosovo je 12. maja 2022. započelo proces učlanjenja u Savet Evrope predajom aplikacije u sedištu te organizacije u Strazburu.

Za prijem u članstvo Saveta Evrope potrebna je dvotrećinska većina glasova zemalja članica. Obzirom da se Rusija prošle godine povukla kako bi izbegla izbacivanje iz te međunarodne organizacije, nakon što je vojno napala Ukrajinu, Kosovo je odlučilo da aplicira za članstvo.

Iako Savet Evrope nije institucija Evropske unije, uobičajeno je da zemlje koje imaju aspiracije da se integrišu u EU, moraju prvo da pristupe ovoj organizaciji. U Savet Evrope učlanjeno je 46 zemalja s evropskog kontinenta, od koji je 27 i u članstvu Evropske unije.

TRT Balkan / agencije