Kosovo je domaćin za 24.000 vojnika iz 25 zemalja, a vojnu vežbu predvodi američka vojska za Evropu i Afriku.       Foto: AA

Svečanom ceremonijom u Prištini je otvorena najveća međunarodna vojna vežba na Balkanu „Defender Europe 23” (Branioci Evrope) u organizaciji Severnoatlantske alijanse (NATO).

Ceremoniji održanoj na Trgu Skenderbeg prisustvovali su predsednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Albin Kurti, poslanici Skupštine Kosova, ministri Vlade Kosova, gradonačelnici opština, predstavnici NATO-a i KFOR-a, te ambasadori akreditovani na Kosovu.

Predsednica Osmani je u svom govoru rekla da je ova vežba istorijska u mnogim aspektima, posebno za najmlađu vojsku na evropskom kontinentu, za Kosovske bezbedonosne snage.

„Zajedno smo jači protiv snaga koje žele da nas podele, dokazujući da su naše jedinstvo i saradnja ključni za sigurniju i mirniju budućnost. Glavni cilj 'Defender 23' jeste da se demonstrira vojna i borbena sposobnost Sjedinjenih Država i savezničkih snaga protiv potencijalnih agresora i da uveri evropske saveznike i partnere da je kontinent bezbedan od mogućih napada“, naglasila je Osmani.

Premijer Kurti rekao je da je Kosovo na četvrtom mestu po broju učesnika ove vežbe, što pokazuje volju za promenu odbrambenog sistema KBS-a.

„Bezbednost evropskog kontinenta je naš vitalni interes, kao zemlje koja veruje u ono što voli, ljudska prava i vladavinu prava, mir i demokratiju. ‘Defender Europe 2021’ održan je manje od godinu dana pre nego što je Rusija na najagresivniji i najbrutalniji način otkrila svoje krvave namere da se nasilno proširi duboko u Evropu. ‘Defender Europe 23’ odvija se u napetoj stvarnosti 15 meseci nakon ruske invazije na Ukrajinu i kao takav direktno se bavi ne samo budućnošću Evrope već i celog sveta. Stoga je neophodna priprema za suočavanje sa poznatim pretnjama, kao i sa nepredvidivim“, naglasio je Kurti.

Naveo je da su više od godinu dana vršene intenzivne pripreme za uspešnu realizaciju ove vežbe, kroz ulaganje u opremu i sisteme naoružanja, infrastrukturu, obuku i obrazovanje.

Ministar odbrane Armend Mehaj rekao je da Kosovo gradi vojsku prema standardima NATO-a.

„Naše odredište je jedno i jedino, članstvo u NATO. Dakle, ispunićemo svaku obavezu koja je potrebna da postanemo deo Severnoatlantske alijanse“, naglasio je Mehaj.

Prisutnima se obratio i američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier koji je kazao da je cilj vežbe da pokaže da spremnost i voljna da za zajedničku savezničku odbranu od opasnosti. Pohvalio je brzu reakciju KBS-a nakon zemljotresa u Turkiye i Albaniji.

Kosovo je domaćin za 24.000 vojnika iz 25 zemalja, a vojnu vežbu predvodi američka vojska za Evropu i Afriku. U vojnoj vežbi učestvuje 1.300 pripadnika KBS-a, a kosovski deo će biti izvedene u Babaju i na aerodromu u Đakovici.

Kosovo će od 21. maja do 2. juna biti domaćin međunarodne vežbe u regionu zapadnog Balkana „Defender Europe ’23“.

TRT Balkan / agencije