Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se s ministrom za evropska pitanja Češke Republike Martinom Dvorakom.        Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se u četvrtak u Sarajevu s ministrom za evropska pitanja Češke Republike Martinom Dvorakom, koji boravi u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Konaković je rekao da njegov dolazak smatra još jednom važnom porukom ohrabrenja iz Evropske unije da ovaj trenutak, momentum, BiH mora iskoristiti kako bi se što više približili evropskoj porodici.

"Zahvalio sam se na dolasku i na činjenici da BiH i Češka Republika imaju vrlo kvalitetne, otvorene veze, bez bilo kakvih otvorenih pitanja. Zahvalio sam se na vrlo snažnoj podršci prije svega politici proširenja koju je Češka Republika demonstrirala unutar EU, ali i posebno norme prema BiH", kazao je Konaković.

Posjetio je da je Dvorak jedan od sedam propisnika pisma direktne podrške integracije BiH u EU.

"Jučer smo, ali evo i danas ponovo da se podsjetimo da smo u razgovorima naglasili da smo svjesni svog dijela obaveze da još nekoliko zakona koje bismo trebali usvojiti kao uslov za otvaranje pregovora sa EU nisu nešto što izgleda tako teško, barem iz moje neke perspektive mi se čini da je jednostavna stvar za isporučiti kako se to od nas traži ako politički lideri budu dovoljno zreli, pametni, hrabri i odgovorni da ljudi u BiH ponude suštinsku evropsku perspektivu", naglasio je Konaković.

Dodao je da su naglasili da očekuju liderstvo od EU, ne samo fokus na birokratske procese. Naglasio je da bi EU odlukom da otvori pregovore sa BiH poslala snažnu podršku prije svega građanima, te i proevropskim političkim snagama u BiH.

Dvorak je naglasio da Češka Republika veoma snažno podržava proširenje EU, uključujući BiH. Istakao je da se Češka kao zemlja koja je prijatelj proširenja, Zapadnog Balkana, kao i BiH pridružila grupi članica koje aktivno lobiraju da Savjet Evrope otvori pregovore o pristupanju sa BiH, ali da nema prečica do članstva i napreduje se u skladu sa zaslugama.

"Vaše vlasti, i nadam se i vaša javnost su već dobro upoznati sa uslovima koji se obično sažimaju u 14 ključnih prioriteta. Mi ne možemo oboriti taj standard, ne možemo umanjiti uslove, mada mi u EU smo u potpunosti svjesni složenosti vašeg dejtonskog uređenja i Ustava, ali kriteriji za članstvo u EU ostaju postojani kao kriteriji za otvaranje pregovora o pristupanju", rekao je on.

Naglasio je da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

"Dozvolite mi da budem sasvim jasan. Mi smo zabrinuti zbog nekih struja koje čujemo zbog neki secesionističkih snova koji neće sigurno biti na korist građanima ove zemlje, a takođe nisu kompatibilni sa izjavljenim opredjeljenjem ka evropskom putu", kazao je on.

Dodao je da su svjesni da će BiH biti potrebni kapaciteti da usvoje stotine normi, uredbi, zakona, da ima kapacitet za odlučno donošenje odluka, da neke stvari koje nisu politički sporne se mogu delegirati i na niže nivoe, međutim da EU neće nikoga čekati.

"Češka će nastaviti da podržava BiH i to ne samo deklarativno ili lobiranjem u evropskim institucijama već i vrlo praktično", rekao je on i dodao da u maju sa državama članicama slave 20. godišnjicu članstva u EU.

Istakao je da su spremni da podijele svoja iskustva s BiH. Podsjetio je da Češka godinama provodi razvojnu saradnju s BiH i da su uložena značajna finansijska sredstva, navodeći da će nastaviti pružati i tu vrstu pomoći.

Doček ministra Dvoraka i delegacije Ministarstva za evropska pitanja Češke Republike upriličen je u zgradi Ministarstva vanjskih poslova BiH, nakon čega je održan sastanak delegacija Ministarstava.

TRT Balkan / agencije