Pripadnici jedinice privremenog sastava Oružanih snaga BiH koji su u petak 10. februara 2023. godine otputovali u Republiku Turkiye radi izvršavanja humanitarne misije.            Foto: AA

Pripadnici jedinice privremenog sastava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji su u petak 10. februara 2023. godine otputovali u Republiku Turkiye radi izvršavanja humanitarne misije, sletili su se večeras na Međunarodni aerodrom Sarajevo, nakon što su okončali angažman na otklanjanju posljedica u područjima pogođenim zemljotresom.

Jedinicu su na aerodromu dočekali službenici turske ambasade predvođeni turskim vojnim atašeom brigadirom Mustafom Sitkijem Tatarom kao i pukovnik Predrag Obrenović, te Dževad Sinanović iz Brigade taktičke podrške OS BiH.

"Svi pripadnici OS BiH koji su učestvovali u humanitarnoj misiju dali su svoj maksimum na ublažavanju tragičnih posljedica, na kojima su radili na osnovu prioriteta koji su definisani od strane turske Državne agencije za elementarne nepogode – AFAD", objavio je Ured za odnose s javnošću MO BiH.

"U znak zahvalnosti za iskazani trud i zalaganje našim pripadnicima uručene su plakete i zahvalnice od strane Ministarstva vanjskih poslova i policije Republike Turske, te aerodromskog osoblja odakle su krenuli nazad u BiH. Nakon izuzetno teške i zahtjevne misije svi pripadnici OS BiH su se zdravi vratili svojim kućama", navodi se.

Pripadnici OS BiH danas su zajedno sa timovima traganja i spašavanja iz Srbije nakon obavljenih zadataka srdačno i uz aplauze ispraćeni sa Aerodroma Istanbul u domovinu.

Pukovnik OSBiH Miralem Čanić tada je novinarima kazao da su učestvovali u akcijama potrage i spašavanja u Antakyi u Hatayu, napominjući da je teško riječima opisati šta se tamo dogodilo.

Dragan Bjelić, čelnik srbijanskog tima za traganje i spašavanje, rekao je da su u Kahramanmarasu bili sedam dana.

"Možemo reći da smo rođeni za ovakvu vrstu traganja i spašavanja, ali ovakvu katastrofu do sada nismo vidjeli. Vidio sam veoma snažnu međunarodnu solidarnost i ogromnu ljubav prema Turcima u području potresa."

TRT Balkan / agencije