Prethodno je gradonačelnik Mostara Mario Kordić zabranio svako okupljanje u znak podrške ijednoj od zaraćenih strana u ovom ratu.     Foto: AA

Prethodno je gradonačelnik Mostara Mario Kordić zabranio svako okupljanje u znak podrške ijednoj od zaraćenih strana u ovom ratu. Zbog toga se iz organizacije skupa povukla Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini, koja je trebala biti suorganizator.

“Ovaj glas nije toliko jak. Mi možemo toliko pružiti narodu Palestine. Neke makar dvije marke. Sve što možemo pomoći – tu smo. Vrlo je važno da svaki građanin naše države bilo koje vjeroispovijesti stane uz nevini narod Palestine. Tamo ginu nedužna stvorenja. Jutros su započeli kopneni napadi. Napada se iz zraka i sa kopna. Dolaze samo tužne vijesti. Da možemo biti s njima, bili bismo sigurni. Ono što možemo učiniti – tu smo“, izjavio je učesnik skupa Nermin Merzić.

Ogorčen je zbog činjenice da je gradska vlast zabranila javna okupljanja na kojim bi se pružala podrška Palestini ili Izraelu. Napomenuo je da je Izrael ranije imao podršku iz Mostara.

“Nažalost, svjesni smo ko čini našu gradsku vlast i šta zastupaju. Zastava Izraela na Kosači bila im je OK. Čim se prvi put kazalo da se stane i pomogne narodu Palestine, oni su rekli 'stop'. Kao ne podržavaju ni Izrael. Ni jedne, ni druge“, dodao je.

Senad Omerika je bio učesnik sličnih skupova još u vremenu SFRJ. Nekada je to organizovano na mjestu na kojem se danas nalazi Španski trg. Tužan je i zabrinut zbog posljednjih dešavanja u Palestini.

“Postupci Izraela, koji sve ovo radi, su sve brutalniji. I mi u Mostaru smo proživjeli geto o kojem nerado govorimo, nismo imali ni struju, vodu, ogrijev, hranu, i savršeno znamo šta je Gaza. Zbog toga niko nije smio ostati kod kuće. Pružajući podršku Palestini, ne smijemo dati podršku bilo kojoj terorističkoj organizaciji. Civili su najmanje krivi. Univerzalna poruka svijeta – svi koji su prije 40, 50 ili 60 godina podržavali Izrael, to rade i danas, a pridružili su im se i naši susjedi. Pridružila im se i Hrvatska, koja je za zabranu dotoka humanitarne pomoći, dok se Hamas potpuno ne uništi“, rekao je Omerika.

TRT Balkan / agencije