Crna Gora i Kosovo su već prvog dana iskazale podršku Ukrajini i osudile agresiju Rusije.     Foto: AA

Odnosi Crne Gore i Kosova su odlični; dvije države su od prvog dana iskazale podršku Ukrajini i osudile agresiju Rusije i za ove dvije zemlje nema alternative evropskom putu, ocijenjeno je na sastanku ministara vanjskih poslova Crne Gore i Kosova, Ranka Krivokapića i Donike Gervalla-Schwartz.

Gervalla-Schwartz danas u Podgorici boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Nakon sastanka s Krivokapićem, istakla je da su Crna Gora i Kosovo već prvog dana iskazale podršku Ukrajini i osudile agresiju Rusije.

“Vrlo rano smo se opredijelili koju stranu podržavamo. Naša saradnja je izvanredna, ne samo na bilateralnom nivou već i u okviru međunarodnih i regionalnih inicijativa”, kazala je Gervalla-Schwartz.

Ona je istakla da dvije države nemaju alternativu evropskom putu, dodajući da su odlučni da nastave saradnju koja će biti dobro koordinirana u regionalnom kontekstu, a koju Kosovo vidi u okviru otvorenog zajedničkog tržišta.

“Kada je riječ o zajedničkom putu prema EU, nama su jasni ovi eksperimenti. Mi ne želimo biti dio eksperimenta koji će biti otežavajuća okolnost na putu ka EU. Odlučni smo da se pridržavamo jasnog evropskog puta”, poručila je potpredsjednica Vlade Kosova.

Govoreći o bilateralnim odnosima Crne Gore i Kosova, crnogorski šef diplomatije Ranko Krivokapić je kazao da je Crna Gora ne samo susjed, već i prijatelj te države.
“Koji će joj pomoći − od lakšeg pristupa njihovim građanima EU, do ostalih elemenata koji će voditi ka njihovoj velikoj želji za punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama (UN), EU i NATO-u”, naveo je Krivokapić.

TRT Balkan / agencije