Na novinare ove godine bilo osam napada, sedam prijetnji putem interneta, tri napada na medijske kuće i jedna prijetnja medijskim kućama.      Foto: Reuters

Centar za građansko obrazovanje (CGO) zabilježio je ove godine 19 napada i prijetnji na novinare i medijske kuće u Crnoj Gori.

Ta nevladina organizacija objavila je na Twiteru da je na novinare bilo osam napada, sedam prijetnji putem interneta, tri napada na medijske kuće i jedna prijetnja medijskim kućama.

"Kada je riječ o medijskim kućama, od ukupnog broja napada i prijetnji, pet se odnosilo na Gradsku Televiziju, četiri na Radio Televiziju Crne Gore, četiri na 'Vijesti', a po jedna na 'Berane online', 'Dan', 'M portal', 'Pobjedu', portal 'Standard' i Radio Televiziju Nikšić", kazali su iz CGO-a.

Oni su ukazali da je prošle godine zabilježen 21 napad, a ove godine 19.

"Te brojke opominju da nadležni organi moraju uložiti ozbiljan napor u zaštiti poretka. Sloboda izražavanja je Ustavom zagarantovana, a Vlada Crne Gore mora obezbijediti uslove za razvoj medijskog pluralizma i slobodu medija", poručili su iz CGO-a.

TRT Balkan / agencije