Krišto je naglasila posvećenost Bosne i Hercegovine ostvarenju ključnog vanjskopolitičkog cilja, punopravnom članstvu u Europskoj uniji.     Foto: Vijeće ministara BiH

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto sudjelovala je u petak na otvaranju 60. Minhenske sigurnosne konferencije tokom koje će se na visokom nivou diskutirati o najvažnijim međunarodnim sigurnosnim izazovima i problemima.

Ključne teme o kojima se raspravljalo na panelima su uloga Europe u sigurnosti i obrani, novim vizijama globalnog poretka, te o sigurnosnim implikacijama klimatskih promjena.

Krišto je sudjelovala na panel diskusiji “Povećanje kolača: globalni poredak koji funkcionira za sve“, na kojoj su panelisti bili: glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres, predsjednik Gane Nana Addo Dankwa Akufo Accra, predsjednik Kolumbije Gustavo Francisco Petro Urrego i premijerka Barbadosa Mia Amor Mottly, objavilo je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Također je sudjelovala na panel diskusiji “Sjedinjene Američke Države u svijetu“, na kojoj je glavni panelist bila zamjenica američkog predsjednika Kamala Harris.

Krišto se na marginama konferencija susrela s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom vanjskih poslova Austrije Alexanderom Schallenbergom i ministrom vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom, te održala odvojene bilateralne susrete s potpredsjednicom Europske komisije Dubravkom Šuicom i delegacijom Vlade Republike Hrvatske koju je predvodio premijer Andrej Plenković, a u kojoj je bio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić.

Tijekom sastanaka razgovarano je o europskom putu Bosne i Hercegovine, reformskim procesima, sigurnosnim izazovima i regionalnoj suradnji.

Krišto je naglasila posvećenost Bosne i Hercegovine ostvarenju ključnog vanjskopolitičkog cilja, punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Informirala je sugovornike o postignućima Vijeća ministara BiH u provedbi reformi u različitim sektorima.     Foto: Vijeće ministara BiH

Istaknula je važnost suradnje s europskim partnerima i kontinuirane potpore država članica EU kako bi Bosna i Hercegovina ostala na europskom putu, te važnost regionalne suradnje u osiguranju mira i stabilnosti, što je ključ za napredak BiH i cijele regije.

Krišto je informirala sugovornike da je Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine upravo danas podržao Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, čime je ispunjen još jedan uvjet za otvaranje pregovora s EU.

Konaković u Minhenu razgovarao s Lajčakom: Evropske integracije primarni vanjskopolitički cilj BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se tokom Minhenske sigurnosne konferencije sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine te druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Naglašeno je da evropske integracije ostaju primarni vanjskopolitički cilj BiH te da evropske integracije nemaju alternative, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.    Foto: MVP BiH

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana, reformskom procesu u BiH te sigurnosnim izazovima s kojima se Evropa i regija suočavaju.

Izražena je nada da će Brisel prepoznati postignuti napredak BiH u svom narednom izvještaju, te da će Evropsko vijeće u martu donijeti Odluku o otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovinom kako bi se dodatno osnažio integracijski proces u Bosni i Hercegovini.

Naglašeno je da evropske integracije ostaju primarni vanjskopolitički cilj BiH te da evropske integracije nemaju alternative, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

U Minhenu je danas počela 60. Minhenska sigurnosna konferencija tokom koje će se na visokom nivou diskutira o najvažnijim međunarodnim sigurnosnim izazovima i problemima.

Minhenska sigurnosna konferencija trajaće do 18. februara, a na skupu učestvuje veliki broj šefova država i vlada, ministara, sigurnosnih eksperata, kao i predstavnika međunarodnih organizacija i civilnog društva.

Tokom trodnevne konferencije, učesnici će razgovarati o najvećim izazovima vanjske i sigurnosne politike sadašnjosti i budućnosti, posebno u svjetlu rata Rusije i Ukrajine.

TRT Balkan / agencije