Skupštine Srbije i RS bi u narednih 90 dana trebalo da usvoje deklaraciju.    Foto: AA

Na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) jednoglasno je usvojen nacrt Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Skupštine Srbije i RS bi u narednih 90 dana trebalo da usvoje deklaraciju.

Osim toga vlade Srbije i RS-a usvojile su odluku o hitnoj pripremi konkursa za idejna rešenja izgradnje memorijalnih centara za obilježavanje mjesta stradanja u Donjoj Gradini i u Beogradu.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je tokom sjednice rekao da je deklaracija “istorijski i suštinski nacionalni dokument koji rehabilituje sprske nacionalne interese, a samo srpski nacionalni i državni interes nemaju alternativu“.

Prema njegovim riječima deklaracijom se obuhvataju svi važni aspekti odnosa, a među njima i da će se 15. februar, inače Dan državnosti Srbije, obilježavati i kao Dan Republike Srpske, a 9. januar će biti dan nastanka RS-a.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija i RS nikad nisu prekršile dogovor postignut prije 10 godina, da bez obzira na različita mišljenja - nikad ne smiju da trpe odnosi Srbije i RS-a.

Prema njegovim riječima u deklaraciji se govori o Kosovu, poštovanju rezolucije 1244, ali i o dijalogu i poštovanju sporazuma.

"Gradićemo i izgraditi memorijalne centre u Donjoj Gradini i Beogradu, ja ću sada da nadgledam to i da uradimo što je moguće pre i brže", rekao je Vučić.

Dodao je da je srpski nacionalni interes ekonomija bez koje “nema ni očuvanja ćiriličnog pisma, ni očuvanja jezika“.

Naveo je da će Srbija u ponedeljak uplatiti deset miliona evra namenjenih za izgradnju auto-puta Bijeljina - Sremska Rača.

Dodao je da Srbija nikada neće ostaviti RS na cjedilu, te da se problemi u Bosni i Hercegovini moraju rješavati u skladu s Dejtonskim sporazumom.

U Beogradu će danas na Trgu Republike od 17 časova biti održano centralno obilježavanje manifestacije “Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska” kojem će osim zvaničnika institucija Srbije i RS-a prisustvovati i predstavnici Srba iz regiona, kao i crkveni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve.

TRT Balkan / agencije