Demonstranti su na bijelom platnu istakli i poruku “Ubili ste pravdu, ali istina živi“, a u rukama su simbolično držali ogledala.     Foto: AA

Protest zbog oslobađajuće presude optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije održan je ispred Apelacionog suda u Beogradu sa porukom “25 minuta tišine za 25 godina čekanja na pravdu“.

Demonstranti su na bijelom platnu istakli i poruku “Ubili ste pravdu, ali istina živi“, a u rukama su simbolično držali ogledala.

Okupljeni na protestu zahtijevaju da se ubice novinara Slavka Ćuruvije adekvatno procesuiraju i osude.

Na mirni protest u Beogradu pozvali su Fondacija “Slavko Ćuruvija“, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Lokal pres, Sindikat KUM Nezavisnost, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Udruženje novinara Srbije.

Apelacioni sud u Beogradu objavio je u petak da je preinačio prvostepenu presudu Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Novinar i vlasnik listova “Dnevni telegraf“ i “Evropljanin“ ubijen je 1999. godine u Svetogorskoj ulici sa više hitaca, a za to ubistvo su 2015. godine optuženi tadašnji načelnik Državne bezbjednosti (DB) Radomir Marković i dvojica visokih funkcionera DB-a Milan Radonjić, Ratko Romić i njegov kum Miroslav Kurak.

Pripadnike nekadašnjeg Resora državne bezbednosti prethodno je Posebno odjeljenje za organizovani kriminal dva puta proglasilo krivim i osudilo na ukupno 100 godina zatvora.

TRT Balkan / agencije