Tokom sastanka s ambasadoricom Liberije, Bećirović je istakao da usvajanje rezolucije predstavlja civilizacijski čin solidarnosti sa žrtvama genocida i njihovim porodicama.           Foto: Facebook/Denis Bećirović

Današnje aktivnosti i sastanke u New Yorku predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović započeo je razgovorom s ambasadoricom Republike Liberije u UN-u Sarah Safyn Fyneah.

Dva dana uoči glasanja u Generalnoj skupštini UN-a, Bećirović je ukazao na važnost usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Tokom sastanka s ambasadoricom Liberije, Bećirović je istakao da usvajanje rezolucije predstavlja civilizacijski čin solidarnosti sa žrtvama genocida i njihovim porodicama. Naglasio je da ne postoji nijedan pravni, politički, moralni ni historijski razlog da bilo koja država svijeta ne glasa za rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

”Rezolucija je u interesu cijelog čovječanstva i njene poruke su univerzalne. Njenim usvajanjem biće upućena poruka o važnosti izgradnje održivog mira, prevencije genocida i obrazovanja mladih generacija u duhu tolerancije i zajedništva”, rekao je Bećirović.

Razgovor s ambasadoricom Liberije Sarah Safyn Fyneah samo je jedan u nizu sastanaka koje će Bećirović održati u New Yorku u okviru intenzivnih aktivnosti s ciljem usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

TRT Balkan / agencije