Izrazio je zahvalnost prijateljima Bosne i Hercegovine iz cijelog svijeta koji su podržali i pomogli da bude usvojena ova Rezolucija.     Foto: AA

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović izjavio je da je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (GS UN) velika diplomatska pobjeda.

"Ovo je jedna od najvažnijih diplomatskih pobjeda i političkih pobjeda Bosne i Hercegovine u 21. stoljeću. Bili smo u potpuno neravnopravnoj poziciji u odnosu na neuporedivo brojnije diplomatije, Srbije, Rusije, Sjeverne Koreje i nekih drugih zemalja. Ipak, u saradnji s našim saveznicima pobijedili smo. Nažalost, usvojena Rezolucija je mala satisfakcija porodicama žrtava genocida, njihovu patnju i bol ne može zamijeniti nijedna rezolucija ili sudska presuda", kazao je Bećirović u obraćanju novinarima u Sarajevu po povratku iz New Yorka.

"Ne želimo likovati i slaviti zbog ovog ogromnog diplomatskog uspjeha. Danas se želimo s poštovanjem sjetiti žrtava genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih zločina. Ova Rezolucija nije uperena ni protiv jednog naroda. Rezolucija je nova šansa za katarzu i civilizacijsko raščišćavanje sa pravosnažno presuđenim ratnim zločincima", rekao je Bećirović.

Izrazio je zahvalnost prijateljima Bosne i Hercegovine iz cijelog svijeta koji su podržali i pomogli da bude usvojena ova Rezolucija.

"Zahvaljujem svim državama članicama UN-a koje su glasale za ovu Rezoluciju, 84 glasa 'za' i samo 19 'protiv' je velika i ubjedljiva pobjeda. Važno je također reći da 68 glasova 'uzdržanih' ne negiraju presude sudova UN-a i ove države će također obilježavati 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici", kazao je.

Podsjetio je da je u tekstu Rezolucije, između ostalog, naglašeno da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici, da se bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici, da se kroz obrazovne sisteme razvijaju odgovarajući programi u cilju sprečavanja genocida u budućnosti, da se ohrabri proces izgradnje održivog mira, pravde, istine i pomirenja.

Naglasio je da je aktivnosti u vezi s ovim Rezolucijom pokrenuo na početku svog mandata, a intenzivirao prije 12 mjeseci.

"Ovaj veoma zahtjevan i složen proces vodili smo planski i osmišljeno te doveli do konkretnog rezultata", istakao je Bećirović.

Potom je uputio poruku srpskom narodu u Bosni i Hercegovini.

"Srpski narod je integralni dio bosanskohercegovačkog jedinstva u različitostima i ravnopravan narod s drugim narodima u Bosni i Hercegovini. Tako je bilo, tako će i ostati. Rezolucija o genocidu u Srebrenici nije nikakva prijetnja srpskom narodu, nema genocidnih naroda. Ovu Rezoluciju treba shvatiti kao veliku šansu za katarzu i trasiranje puta u sigurniju budućnost", kazao je.

Na kraju je uputio i poruku građanima susjedne Republike Srbije.

"U ovoj Rezoluciji se ne spominje ni jednom riječju Republika Srbija. Želim da razvijamo dobre odnose između Bosne i Hercegovine i Srbije uz međusobno poštivanje i uvažavanje. Vrijeme je da i predsjednik susjedne Srbije (Aleksandar Vučić) shvati da je on predsjednik Republike Srbije, a ne predsjednik Srba. Ne postoje predsjednici Srba, Bošnjaka i Hrvata, postoje međunarodno priznate države i legalni organi vlasti tih država, ne treba nam svjednjovjekovna logika, već poštivanje međunarodnog prava", istakao je Bećirović.

Generalna skupština UN-a u četvrtak, 23. maja, usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Za Rezoluciju su glasale 84 zemlje, 19 je bilo protiv, a 68 suzdržano. Većina zemalja članica UN-a odlučila je da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

TRT Balkan / agencije