Istakao je da su nadležni organi države Bosne i Hercegovine osudili rusku agresiju na Ukrajinu kao čin kršenja međunarodnog prava.          Foto: AA

"Naše današnje prisustvo u Berlinu, znak je, prije svega, nesumnjive podrške herojskom narodu nezavisne i suverene Ukrajine. Odbrana Ukrajine zajednički je interes svih demokratskih država u Evropi i svijetu", poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović na Samitu u Berlinu o temi "Obnova Ukrajine".

Naveo je da se vanjska politika Bosne i Hercegovine temelji na Ustavu, zakonima i drugim zvaničnim dokumentima države Bosne i Hercegovine.

"U njima jasno piše da se zalažemo za poštivanje međunarodnog prava, ravnopravnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i principe miroljubive saradnje. Između ostalog, zbog toga snažno podržavamo nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Danas, više nego ikada, potrebno je podržati Ukrajinu u njenoj pravednoj borbi za slobodu", naglasio je Bećirović.

Istakao je da su nadležni organi države Bosne i Hercegovine osudili rusku agresiju na Ukrajinu kao čin kršenja međunarodnog prava.

"Bosna i Hercegovina se nakon ruske agresije pridružila stavovima Evropske unije (EU) u kojima se čvrsto iskazuje podrška Ukrajini. Solidarnost i jedinstvena podrška Ukrajini od fundamentalnog su značaja za cijeli demokratski i slobodni svijet. Bosna i Hercegovina potpuno razumije patnju i razaranja kroz koje Ukrajina prolazi. Moja država je od 1992. do 1995. bila žrtva brutalne agresije tokom koje je počinjen genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Nijedna zemlja u Evropi, u drugoj polovini 20. stoljeća, nije pretrpjela tako velika razaranja kao Bosna i Hercegovina", rekao je Bećirović.

Naveo je da je nakon rata, BDP pao na oko 25 posto predratne vrijednosti, industrijska proizvodnja se smanjila za preko 90 posto, a nezaposlenost je dostigla između 70 i 80 posto.

"Ipak, uz pomoć naših saveznika, oporavili smo se i spremni smo dijeliti naša iskustva postratnog oporavka s prijateljskom Ukrajinom. Bosna i Hercegovina i Ukrajina pripadaju zajednici slobodnih i demokratskih država. Zajedno, dijelimo viziju svijeta u kojem su mir, sloboda, pravda i ljudsko dostojanstvo temeljne vrijednosti. Naša solidarnost s Ukrajinom proizlazi iz dubokog razumijevanja važnosti očuvanja ovih vrijednosti", poručio je Bećirović.

Smatra da Bosna i Hercegovina može biti pouzdan saveznik u obnovi Ukrajine.

"Spremni smo podijeliti svoja iskustva, znanja i resurse u pogledu izgradnje i obnove Ukrajine. Naše iskustvo i eksperti u procesuiranju zločinaca, te identifikaciji nestalih, mogu biti od koristi. Naši deminerski timovi su među najboljima u svijetu. Od 1996. do 2023. u Bosni i Hercegovini su pronađene i uništene oko 84.000 različitih vrsta mina i oko 71.000 drugih eksplozivnih sredstava iz rata. Spremni smo pružiti pomoć u obuci, ali i uklanjanju mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava", kazao je Bećirović.

Mišljenja je da su humanitarna i druga pomoć narodu Ukrajine, kao i pomoć raseljenom ukrajinskom stanovništvu širom svijeta, od velike važnosti.

"Zaštita civila je jedan od najvažnijih zadataka. Bosna i Hercegovina će nastaviti iskazivati solidarnost prema Ukrajini. Državni organi Bosne i Hercegovine ostat će dosljedni u podršci nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Bosna i Hercegovina će uvijek biti uz one koji se bore za pravdu, mir i ljudsko dostojanstvo", dodao je Bećirović.

TRT Balkan / agencije