Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Francuske u BiH Francois Delmas.                Foto: AA

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović sastao se danas u Sarajevu s delegacijom Grupe prijateljstva Francuska - Zapadni Balkan u Senatu Republike Francuske, na čelu s predsjednicom grupe senatorkom Martom de Cidrac.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Francuske u BiH Francois Delmas.

Bećirović je ocijenio da su ukupni odnosi između BiH i Francuske dobri i prijateljski. Izrazio je zahvalnost na podršci Francuske u svim oblastima, a naročito pri donošenju odluke o početku pristupnih pregovora BiH s Evropskom unijom. Bećirović je ocijenio važnim pojačan angažman Francuske u BiH i regiji, u kontekstu očuvanja političke, ekonomske i sigurnosne stabilnosti.

“Razgovarano je i o usvajanju rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. Bećirović je izrazio zahvalnost Francuskoj i njenom predsjedniku Emmanuelu Macronu na podršci rezoluciji o genocidu u Srebrenici, ocijenivši to kao još jednu potvrdu prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Francuske“, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da će se usvajanjem rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a ukazati na globalnu važnost prevencije genocida, te da će usvajanje, između ostalog, doprinijeti izgradnji održivog mira i ohrabriti proces pravde, istine i povjerenja u BiH i regiji Zapadnog Balkana.

Tokom razgovora senatorka Marta de Cidrac je naglasila da Francuska podržava evropske i euroatlantske integracije BiH. Istaknuto je da će Francuska kao svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma, nastaviti podržavati nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

U Senatu Francuske (Gornji dom) djeluje Grupa prijateljstva Francuska - Zapadni Balkan, a predsjednica grupe u aktuelnom sazivu je Marta de Cidrac. Delegirani predsjednik za BiH u grupi je Didier Mendelli.

Iz Predsjedništva BiH navode da je Grupa prijateljstva Francuska - Zapadni Balkan doprinijela podršci Francuske za dobijanje bezviznog režima za građane BiH i podržava njen put ka EU.

TRT Balkan / agencije