Usvojena Rezolucija jednako je važna za UN, kao i za Bosnu i Hercegovinu, ocijenio je Bećirović.        Foto: AA

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović obratio se u četvrtak na Samitu u okviru Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Skoplju poručivši da je Bosna i Hercegovina miroljubiva država, opredijeljena za jačanje regionalne saradnje.

"Mi želimo dobre odnose s državama u regiji, na temelju međusobnog uvažavanja i poštovanja. Zato aktivno učestvujemo u nizu regionalnih inicijativa, s ciljem unapređenja saradnje u regiji. Bosna i Hercegovina posebno važnim smatra pristupanje Zajedničkom regionalnom tržištu, u okviru Berlinskog procesa. Mi smo zainteresovani za implementaciju ove inicijative, jer ona pomaže integraciju naših država u jedinstveno tržište EU", rekao je Bećirović.

Podsjetio je da je u martu ove godine napravljenevažan korak prema članstvu u EU-u. Evropsko vijeće je donijelo odluku o otvaranju pregovora EU sa Bosnom i Hercegovinom.

Kako je kazao, to je ogromno ohrabrenje za građane Bosne i Hercegovine.

"Za budućnost regije je veoma važno da radimo na afirmaciji istine i vraćanju povjerenja među državama", rekao je Bećirović.

Dodao je da usvajanje Rezolucije o međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici predstavlja visokomoralni i civilizacijski čin Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Usvojena Rezolucija jednako je važna za UN, kao i za Bosnu i Hercegovinu, ocijenio je Bećirović

"Najviši sudovi UN-a (Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju) presudili su da je nad Bošnjacima u UN sigurnoj zoni Srebrenica počinjen genocid. Dakle, najviši sudovi UN-a dokazali su šta se dogodilo u Srebrenici. To su sudske presude koje ne mogu biti izbrisane iz historije UN-a i čovječanstva", rekao je Bećirović.

Dodao je da je važno je da cijela regija bude opredijeljena za jačanje kulture mira i ohrabrivanje pravde; za okretanje prema budućnosti, a ne prema prošlosti; za proces pomirenja u regiji; za institucionalnu zaštitu naslijeđa sudova UN-a; za osudu politike glorificiranja ratnih zločinaca; za prevenciju genocida; za afirmaciju kulture sjećanja; za dijalog i izgradnju inkluzivnog društva i za obrazovne sisteme koji će biti u funkciji prevencije genocida.

Kao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, naglasio je "da ne postoje genocidni narodi."

"Ratni zločinci se ne smiju skrivati iza cijelih naroda. Rezolucija je nova šansa za katarzu i civilizacijsko raščišćavanje s onima koji su odgovorni za počinjeni genocid", poručio je Bećirović.

Istakao je da regionalna saradnja ima velike potencijale i razvojne mogućnosti i da zemlje regiona trebaju učiti iz iskustva zapadnih država.

"Te države su krenule snažno naprijed nakon što su definitivno odustale od velikodržavnih projekata. Regionalna saradnja, utemeljena na principima uzajamnog poštovanja, predstavlja i dalje važan okvir za unapređenje cjelokupne saradnje u regiji", kazao je Bećirović.

Istakao je i da je zajednički interes svih država regije jačanje funkcionalne demokratije i vladavine prava.

"Samo zajedno možemo implementirati Zelenu agendu i osigurati zdraviju i održivu okolinu za generacije koje dolaze", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Osvrnuo se i na rat u Ukrajini istakavši da je "brutalna ruska agresija na Ukrajinu izazvala strukturalni geopolitički zemljotres, koji se se reflektira i u našoj regiji."

"Riječ je o najvećoj prekretnici XXI. stoljeća. Njen uticaj na evropsku sigurnosnu arhitekturu, politički poredak i ekonomiju je kolosalan. Nestao je svijet koji smo poznavali do 24. februara 2022", kazao je Bećirović.

Dodao je da je članstvo u NATO-u je jedina ozbiljna garancija sigurnosti i da širenje NATO-a istovremeno znači suzbijanje sivih zona.

"Zbog toga, dovršetak procesa politike širenja NATO-a na Zapadnom Balkanu predstavlja investiciju u kolektivnu stabilnost i sigurnost. Pod snažnim uticajem Moskve, organi vlasti bh. entiteta Republika Srpska opasno ugrožavaju Daytonski mirovni sporazum. Oni selektivno tumače Daytonski sporazum i podrivaju nezavisnost, suverenitet i državnost Bosne i Hercegovine. Takvom neodgovornom politikom ugrožavaju mir i stabilnost. Posebno treba upozoriti na opasnost politike koja zagovara promjene državnih granica u Jugoistočnoj Evropi", poručio je Bećirović.

Na kraju je istakao da je Bosna i Hercegovina pouzdan partner za regionalnu saradnju.

"Vjerujem da svi zajedno možemo dati važan doprinos jačanju regionalne saradnje i osiguranju mirne i prosperitetne budućnosti ovog dijela Evrope", rekao je Bećirović.

TRT Balkan / agencije