Vučić je prilikom obraćanja javnosti naglasio da Brnabić neće biti četiri godine premijerka.     Foto: AA

Srbijanski predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Skupštini Srbije predložio dosadašnju premijerku Anu Brnabić da bude mandataka za sastav i nove Vlade Srbije.

Vučić je prilikom obraćanja javnosti naglasio da Brnabić neće biti četiri godine premijerka jer će doći do promene u Vladi 2024. godine, ali je naglasio da je veoma važno da za sada ostane premijerka da bi Srbija mogla da užurbano traži "rešenje problema za jesen i zimu".

Istakao je da će lider Socijalističke partije Srbije i dosadašnji predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić imati još značajniju ulogu u državnom aparatu, i da će, sem važnog ministarskog mesta i zamenika premijeke, biti i koordinator službi bezbednosti.

Razgovori Srbije sa Albancima sa Kosova bili "vrlo neuspešni"

Vučić se tokom obraćanja javnosti osvrnuo i na razgovori Srbije sa Albancima sa Kosova te ih ocenio "vrlo neuspešnim", a razgovore sa posrednicima "izuzetno teškim".

On je naveo da je poruka Srbije da "nema ništa ni od priznanja ni od međusobnog priznanja, možete slobodno da zaboravite i nemojte ni da dolazite u Beograd sa takvim pričama pošto su besmislene".

Kada su druge stvari u pitanju Vučić je rekao da je Srbija "uvek spremna za razgovore i kompromisna rešenja", ali je naveo da se do tih rešenja nije došlo.Dodao je da je očigledno da oko automobilskih tablica nema dogovora i da će Priština početi da sprovodi svoju odluku od 1. septembra.

Vučić je rekao da je premijer Kosova Aljbin Kurti ubeđen da će Srbe na Kosovu "svojom propagandom i time što im se obraća na srpskom" i ih ubedi da odustanu "od svoje države Srbije".Rekao je da je Srbija od Evropske unije traži garancije da svaki Srbin iz Leposavića, Gračanice i Kosovskoj Mitrovici može da napusti teritoriju Kosova i uđe u Srbiju sa srbijanskim dokumentima.Istakao je da je to od ključnog značaja za Srbiju jer ti ljudi ne mogu da pripadaju viznom režimu i da će, ako EU to potvrdi, "jedan manji problem" u pregovorima sa Prištinom biti rešen.

On je naveo da se konačan odgovor EU očekuje u naredna "dva, tri ili četiri dana" i istakao da ukoliko EU to ne garantuje "nemamo dogovor ni po jednom pitanju".Dodao je da je pitanje automobilskih tablica mnogo komplikovanije "jer ne postoji sporazum koji bi odgovarao Albancima".Vučić je naglasio da za Srbiju ne postoji više ništa o čemu bi želela da priča pre Zajednice srpskih opština (ZSO) dodavši da se pitanje ZSO mora naći na stolu "ako želite da razgovarate o bilo čemu".

Dodao je da je važan pomak za Srbiju izjava izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da će ZSO biti sledeća tema razgovora Beograda i Prištine.Vučić je naveo da se trenutno "u njegovoj fioci, u njegovom sefu, i fioci ministra spoljnih poslova nalazi sedam dokumenata o povlačenju priznanja" Kosova i da će to biti obelodanjeno "kad bude trebalo".

TRT Balkan / agencije