Sada će, ističe Verhelji, sve oči biti uprte u političku elitu Bosne i Hercegovine.     Foto: Reuters

Vrata Evropske unije za BiH su otvorena, poručio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji nakon što je Evropska komisija prošlog meseca dala preporuku da se BiH dodeli kandidatski status, uz razumevanje da se poduzimaju određeni koraci.

Varhelji je u kolumni za banjalučke Nezavisne novine napisao da je ta preporuka evropska ponuda građanima BiH koji to dugo priželjkuju.

Evropski komesar ističe da je preporuka bezuslovna, ali da dolazi s visokim očekivanjima i jasnom porukom. Ukazuje da politička elita mora dokazati da žele napredak na evropskom putu i da su spremni da provedu preko potrebne reforme.

"Naša vrata su otvorena. Nakon Opštih izbora održanih 2. oktobra, verujemo da će sve institucije biti brzo formirane, kako bi se neophodni reformski koraci mogli provoditi bez odgađanja. Evropsko veće će razmatrati našu preporuku za dodelu kandidatskog statusa možda već i u decembru", naveo je evropski komesar.


Ukazao je takođe da više konkretnih odluka čeka na usvajanje od odlazećeg saziva Saveta ministara i to: usvajanje strategija o migracijama i azilu i borbi protiv organizovanog kriminala.

Takođe su na čekanju i usvajanje izmena i dopuna koje se odnose na integritet pravosuđa i novi Zakon o sudovima, kao i preduzimanje svih mera koje su potrebne za konačno stavljanje u funkciju kontakt tačke za saradnju sa Europolom.

Navedene reforme, ističe Varhelji, pokazaće državama članicama EU da je Bosna i Hercegovina ozbiljna u svojoj želji da se pridruži EU. Te reforme nisu za Brisel, potrebne su da unaprede svakodnevni život svih građana Bosne i Hercegovine, dodao je.

"Gde ima volje, ima i načina - to smo mogli videti na primeru usvajanja izmena i dopuna Zakona o javnim nabavkama i pristupanja Bosne i Hercegovine Mehanizmu civilne zaštite EU", podsetio je.


Naveo je da Brisel pozdavlja napredak ostvaren u upravljanju migracijama, zahvaljujući radu Ministarstva sigurnosti na unapređenju koordinacije i jačanju međunarodne saradnje. Bosna i Hercegovina, dodao je, treba da nastavi da razvija održivi sistem upravljanja migracijama i azila.

Ističe i da rad ne prestaje s preporukom za kandidatski status.

"Naprotiv, očekujemo da Bosna i Hercegovina intenzivira napore na svih dobro poznatih 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije. To je jedini put ka članstvu u EU, i ono što je potrebno za otvaranje pregovora o proširenju", jasan je Varhelji.

U okviru tih napora, kaže, takođe je vreme da se okončaju reforme Ustava i Izbornog zakona, kao jedan od najvećih prioriteta, kako bi se garantovala jednakost svih građana bez diskriminacije i osigurala funkcionalnost državnih institucija.

"Mi smo tu da podržimo iznalaženje rešenja u skladu sa standardima i vrednostima Evropske unije", kaže Varhelji i dodaje:

"Takođe smo tu da pomognemo građanima Bosne i Hercegovine i ove zime da izađu na kraj s energetskom krizom. U tu svrhu smo uspostavili paket energetske podrške za Zapadni Balkan, koji obuhvata i 70 miliona evra bespovratnih sredstava za ugrožene porodice i mala preduzeća, kako bi odmah reagovali na rastuće cene energenata".

Obećava da će Brisel srednjoročno ulagati u interkonektore i projekte obnovljivih izvora energije, posebno u vetar, sunce i biomasu, kako bi svi u Bosni i Hercegovini imali pristup čistoj energiji i čistom vazduhu.

Podseća da je EU prvi trgovinski partner i donator u Bosni i Hercegovini. Evropski fondovi već transformišu zemlju, a kao primer navodi autoput i železnicu duž koridora 5c koji će, kaže, olakšati mobilnost i bolje povezati Bosnu i Hercegovinu s ostatkom Evrope.

"Ali to nije sve. Sačinili smo ekonomsko-investicijski plan za podršku zelenoj i digitalnoj tranziciji zemlje", naveo je Varhelji i poručio:

"Svi smo na jednoj geopolitičkoj raskrsnici. Mesto Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji. Dodela kandidatskog statusa je ponuda Evropske unije građanima Bosne i Hercegovine, nešto što se dešava jednom i uz velika očekivanja".

Sada će, ističe, sve oči biti uprte u političku elitu Bosne i Hercegovine, koja treba da provede evropske reforme.

"Vi ste deo evropske porodice. Želimo da vaši građani imaju sva sredstva i mogućnosti da grade svoju budućnost u ovoj lepoj zemlji i da Bosna i Hercegovina, naša saveznica, zauzme svoje mesto u Evropskoj uniji", napisao je Varhelji i istakao da se raduje saradnji sa, kako kaže, jednom novom energijom, s novoizabranim vlastima, civilnim društvom i privrednicima u Bosni i Hercegovini, na ostvarenju tog cilja.

TRT Balkan / agencije