Britanski premijer Keir Starmer održao je govor nakon svog prvog sastanka kabineta kao premijer u Londonu, Velika Britanija.  Foto: AA

Britanski premijer Keir Starmer objavio je na svojoj prvoj konferenciji za novinare od preuzimanja dužnosti ukidanje kontroverzne politike deportacije u Ruandi koju je uvela bivša konzervativna vlada.

Plan za slanje tražitelja azila u Kigali je zvanično ukinuta, što označava značajnu promjenu politike pod novom laburističkom vladom.

Starmer je naglasio svoju posvećenost okončanju, kako je opisao, neefikasnih i nehumanih mjera imigracije.

„Plan za Ruandu bio je mrtav i pokopan prije nego što je započeo. Nikada nije bio sredstvo odvraćanja“, rekao je u Downing Streetu.

Ukazao je na rekordni broj migranata koji su prešli kanal La Manche u prvoj polovini 2024. kao dokaz neuspjeha te politike.

"Šanse su bile da ne odem i da me ne procesuiraju, te da zbog toga ostanem ovdje, u plaćenom smještaju vrlo, vrlo dugo. To je imalo potpuno suprotan efekat i nisam spreman nastaviti s trikovima koji ne djeluju kao sredstvo odvraćanja", dodao je.

Krši li britanski „plan za Ruandu“ međunarodno pravo?

Laburistička stranka je obećala da će zaustaviti plan deportacije u Ruandu "prvog dana" nakon izbora, tvrdeći da nije samo neučinkovit već i skup i nehuman.

Administracija Starmera sada je usmjerena na rješavanje osnovnih uzroka ilegalne imigracije i poboljšanje azilnog sistema Velike Britanije.

Kako bi ograničio prelazak kanala, Starmer je izložio strategiju koja uključuje zapošljavanje specijalizovanih istražitelja i korištenje ovlaštenja za borbu protiv terorizma kako bi se raskrinkale kriminalne bande koje olakšavaju opasna putovanja.

Laburisti planiraju preusmjeriti sredstva koja su trenutno alocirana za plan Ruande prema aktivnostima sprovođenja zakona. Stranka je predložila uspostavljanje novog "Komandnog centra za graničnu sigurnost" radi gonjenja bandi koje upravljaju rutama malih brodova i jačanja saradnje u sigurnosti s EU.

Osim toga, laburisti namjeravaju ovlastiti policiju da pretražuje osobe za koje se sumnja da se bave krijumčarenjem ljudi i dati nove ovlasti za nadzor njihovih finansijskih računa.

TRT Balkan / agencije