"Kosovo nikada nije doprinelo tenzijama i kontinuirano se zalagalo za mir i stabilnost, kao i za evropska rešenja“, rekla je Osmani.     Foto: AA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom.

Iz Predsedništva Kosova je saopšteno da je Osmani ponovila stav da je Kosovo konstruktivna, pripremljena i angažovana strana u procesu dijaloga sa Srbijom, fokusirana na međusobno priznavanje.

"Kosovo nikada nije doprinelo tenzijama i kontinuirano se zalagalo za mir i stabilnost, kao i za evropska rešenja“, rekla je Osmani.

Osmani je u tom kontekstu izrazila opredeljenje Kosova da nastavi saradnju i koordinaciju sa svojim partnerima, ističući da je angažovanje Kosova u dijalogu zasnovano na zaštiti suvereniteta, ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Kosova, koji su nedodirljivi.

Istakla je da je Kosovo izgrađeno na principu multietničkog društva gde svi imaju jednaka prava, bez obzira na etničku pripadnost.

Izaslanici Lajčak i Eskobar su se nakon razgovora sa Osmani sastali i sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, a potom i sa liderima opozicionih partija. Svi sastanci se vode iza zatvorenih vrata. Kako se nezvanično prenosi, oni će iz Prištine otići u Severnu Mitrovicu gde će razgovarati sa predstavnicima Srpske liste.

Američki diplomata Eskobar koji je juče stigao na Kosovo već je imao odvojene razgovore sa predsednicom Osmani, te radnu večeru sa liderima opozicionih partija.

Cilj posete Eskobara i Lajčka je da se pronađe rešenje nakon odluke Vlade Kosova da uvede reciprocitet na lične karte Srbije i da počne proces preregistracije srpskih tablica sa oznakama gradova Kosova na RKS tablice.

Zbog tih mera kosovske Vlade lokalni Srbi na severu Kosova 31. jula postavili su barikade na putevima, koje su uklonili nakon što je Vlada Kosova u konsultaciji sa međunarodnim partnerima, pre svega SAD-om, odložila primenu mera za 1. septembar.

Eskobar i Lajčak će nakon Prištine posetiti i Beograd.

TRT Balkan / agencije