Nakon tenzija na severu Kosova 31. jula, kosovska Vlada je u konsultaciji sa međunarodnim partnerima, pre svega SAD-om, odložila primenu mera za 1. septembar.     Foto: AA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabrielom Escobarom, koji je i specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan.

Kako je saopšteno iz Predsedništva Kosova, Osmani je sa Escobarom razgovarala o procesu dijaloga sa Srbijom, kao i o najnovijim dešavanjima, sa posebnim akcentom na sever Kosova.

Predsednica je istakala da će Kosovo nastaviti da bude konstruktivna, ravnopravna i posvećena strana u procesu dijaloga, doprinoseći miru i stabilnosti u zemlji i regionu.
Osmani je naglasila da je prioritet kosovskih institucija primena zakona, te da su u tom kontekstu odluke kosovskih institucija u skladu sa Briselskim sporazumima o slobodi kretanja i nisu usmerene protiv bilo koje zajednice.

Prema rečima predsednice, kosovske institucije su u stalnoj komunikaciji i koordinaciji sa međunarodnim partnerima i svaka njihova odluka odražava ustavni duh zemlje i demokratske vrednosti.

Escobaru će se u srijedu pridružiti i izaslanik EU za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak, kada se očekuje sastanak sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, glavnim pregovaračem Kosova u dijalogu u Briselu Besnikom Bislimije, te sa predstavnicima kosovskih Srba.

Poseta Escobara i Lajčaka Prištini, nakon koje će u četvrtak boraviti i u Beogradu, usledila je nakon neuspešnog sastanka premijera Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića prošle nedelje u Briselu.

Taj sastanak je bio organizovan u pokušaju da se pronađe rešenje nakon blokada puteva na severu Kosova od strane Srba, zbog odluke Vlade Kosova da uvede reciprocitet na srpska lična dokumenta i da započne sa preregistracijom vozila sa srpskim tablicama koje imaju oznake kosovskih gradova na RKS tablice.

Nakon tenzija na severu Kosova 31. jula, kosovska Vlada je u konsultaciji sa međunarodnim partnerima, pre svega SAD-om, odložila primenu mera za 1. septembar.

TRT Balkan / agencije