“Srbija u Španiji ima prijatelja koji će joj pomoći da postane dio Evropske unije“     Foto: AA

“Srbija u Španiji ima prijatelja koji će joj pomoći da postane dio Evropske unije“, izjavio je španski premijer Pedro Sanchez poslije razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sanchez je u Beogradu u petak počeo balkansku turneju i prvi je španski premijer koji će posjetiti Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu, gdje je od 1997. do 1999. bio šef ureda visokog predstavnika Ujedinjenih naroda, sunarodnjaka Carlosa Westendorpa.

“Podržavamo proces proširenja EU, jer je Zapadni Balkan dio Evrope i treba postati dio naše zajednice. Nemojte nimalo sumnjati da će Španija pružati podršku vašem članstvu u Evropskoj uniji“, rekao je Sachez.

Naglasio je da Srbiju i Španiju povezuje "potreba da se poštiva međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet".

“Mi podržavamo Srbiju kad je riječ o Kosovu. Španija je bila i bit će uvijek uz Srbiju u odbrani tih principa“, kazao je Sanchez.

Vučić je poslije sastanka sa španskim premijerom na zajedničkoj konferenciji za novinare kazao da je Španija iskreni prijatelj Srbije i jedan od njenih najvećih prijatelja u svijetu.

”Španija je nama istinski prijateljska zemlja. Dragi prijatelju, u ovoj zemlji vas svi vole, nijednog čoveka nećete naći ko ne misli tako”, kazao je Vučić.

Istakao je da je sa Sanchezom razgovarao o eurointegracijama Srbije i izrazio zahvalnost španskoj vladi na kontinuiranoj i konstantnoj podršci.

”Španija uvek podržava evropski put Srbije, to smo mogli da osetimo na svakom samitu, na svakom sastanku”, dodao je.

Vučić je naglasio da je Sanchezu posebno zahvalio ”na podršci međunarodnom javnom pravu” po pitanju Kosova, i da ga je upoznao s procesom briselskog dijaloga s Prištinom.

Srbijanski čelnik je još kazao da je Srbija znatno uvećala trgovinsku razmjenu sa Španijom prethodnih godina i naveo da je ona iznosila 811 miliona eura u 2021. godini, a da je u prvih pet mjeseci ove godine povećana 64,7 posto.

”Razgovarali smo o uspostavljanju još bližih ekonomskih odnosa, imat ćemo veliki (špansko-srpski) biznis forum u oktobru u Beogradu, to će biti prilika za dogovaranje mnogih poslova”, rekao je predsjednik Srbije.

Na kraju je poručio da će Srbija nastaviti da kupuje vojnu opremu od Španije i da će s tom zemljom sklopiti sporazume koji su važni za infrastrukturne radove i ulaganje u energetiku i druge oblasti.

Sanchez je danas u okviru posjete Beogradu održao sastanak i s predsjednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, koji je tom prilikom izrazio zahvalnost za principijelnu poziciju Španije u vezi s pitanjem Kosova, kao i za kontinuiranu podršku evropskom putu Srbije.

Španski premijer je također ponovio da Španija podržava Srbiju kada je riječ o pitanju Kosova i da će biti uvijek uz nju u odbrani principa međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta, za koji se zalažu obje države, saopšteno je iz parlamenta.

Sančez je dodao da Srbija treba da postane punopravna članica EU i da će Španija uvijek biti uz nju na putu evropskih integracija.

Dačić je izrazio zahvalnost zbog historijski važne posjete Srbiji te naglasio da su bilateralni odnosi Srbije i Španije odlični, prijateljski i da bilježe konstantan uspon, bez otvorenih pitanja.

Dačić je ponovio da je članstvo u EU strateško opredjeljenje Srbije, kao i da očekuje ubrzanje pregovaračke dinamike s Briselom.

Španija je jedna od pet članica Evropske unije koja ne priznaje nezavisnost Kosova i sama je suočena s nastojanjima za samostalnost svoje pokrajine Katalonije.

Madrid od 30. juna 2023. godine preuzima šestomjesečno predsjedavanje EU, a prema Sanchezovom uredu, on će tokom balkanske turneje zatražiti od zemalja regije Zapadnog Balkana da provedu reforme koje traži Brisel.

Premijer Sanchez će nakon dvodnevne posjete Srbiji doputovati u BiH.

TRT Balkan / agencije