Vučić je prilikom javnog obraćanja naciji istakao da mu "nije bila laka pozicija" tokom samita "EU - Zapadni Balkan". Foto: AA

U obraćanju na konferenciji za novinare u Beogradu, Vučić je kazao da će vaučer iznositi 130 eura, a ne 43 eura kao do sada. Planirano je da bude podijeljeno 200.000 vaučera, napominjući da će možda podijeliti dodatnih 100.000 vaučera, ako bude postojao ogroman interes građana.

"Sada dajemo preko 25 miliona eura, za 200.000 lica po 130 eura, da provedu deo odmora na teritoriji Republike Srbije", kazao je Vučić, istakavši da time žele ohrabriti građane da se upoznaju s vlastitom domovinom i da novac ostane u Srbiji.

Vaučeri se trebaju potrošiti do kraja oktobra, a planirana je podjela vaučera i za zimski odmor.

Značajno povećanje minimalca

Predsjednik Srbije je izjavio da će 15. augusta biti održan sastanak poslodavaca i sindikata oko minimalne plate, a ukoliko se ne postigne dogovor od 1. septembra, uključila bi se i država.

"Moramo ih brzo završiti, očekujemo značajno povećanje cene minimalne zarade, kroz smanjenje doprinosa", rekao je Vučić te pojasnio kako bi se to moglo realizovati.

"Kroz smanjenje doprinosa, da smanjimo poreze i doprinose na zarade na 60,2 odsto, što bi bilo nikad niže, i to je jedna od reformskih stvari koje smo preduzeli još od 2014. godine, da olakšavamo poslodavcima. I da povećamo neoporozevani deo dohotka. Gledat ćemo da najveći deo troškova minimalne zarade država preuzme na sebe, što će značajno uvećati i prosečne zarade", kazao je Vučić.

Dodao je također da očekuje da ukupna međugodišnja inflacija bude između oko 9 i 9,2 odsto, napominjući da želi da ljudi u Srbiji žive bolje, a ne slabije.

"Ukupno kumulativno povećanje penzija bit će 19,1 odsto, zaključno sa 1. januarom. Malo ko je verovao u snagu javnih finansija", kazao je Vučić.

Dodao je da će plate biti dvocifreno povećane, a minimalac još značajnije, naglasivši da će pokušati da smanje jaz između siromašnijih i bogatijih, a da će poslodavce pomoći oslobađanjem dažbina.

Vučić je kazao da je stopa rasta u Srbiji u prvom kvartalu iznosila 4,4 posto, a za drugi kvartal procjena je oko 4 posto, čemu su najviše doprinijeli sektori građevinarstva, poljoprivrede i usluga.

Naglasio je da devizne rezerve zemlje iznose 14,6 milijardi eura, nakon što su povećane za 700 miliona eura iz deviznih intervencija.

Srbija nastavlja evropski put

Vučić je također izjavio da Srbija nastavlja svoj put prema Evropskoj uniji, dodajući kako ipak mnogo toga treba uraditi na evropskom putu.

Istakao je da je Evropa u ratu sa Rusijom te da Balkan suštinski nije bio tema u četvrtak u Briselu, gdje je održan samit lidera EU.

"Nama deset godina govore - ne treba nam novi Kipar i morate da rešite problem sa Kosovom, a sada sa Ukrajinom su dobili tri i četiri i pet i šest Kipara", rekao je Vučić te dalje dodao:

"U Briselu nije bilo lako slušati brojne šefove država da je potrebno usaglašavanje Srbije sa restriktivnim merama prema Rusiji. To je naš posao i ne treba da odemo u drugu krajnost i pomislimo da možemo da pronađemo zamenu za to tržište, bolje partnere od onih u EU ili drugi politički put."

Kako je rekao, u politici mora da postoji racionalan pristup i glas pragmatičnosti, napominjući da u stranim kompanijama u Srbiji direktno radi oko 300.000 ljudi, a indirektno pola miliona, te da je najveći dio kompanija upravo iz Evropske unije.

"Ako ne razumete koliko je važna i potrebna EU, ja to ne mogu da promenim, kao što je nama važno da donesemo odluku da li uvodimo ili ne uvodimo sankcije, ali i da tražimo poštovanje za nas, da shvate koliko su nam Rusi i Kinezi značajni", istakao je predsjednik Srbije.

Na kraju je još dodao da je fer da se pokaže solidarnost sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, koje već dugo čekaju na početak pregovora za pristupanje u EU.

"Hrane imamo"

Vučić je, dotakavši se pitanja hrane, kazao da sada šećera ima svuda.

"Na kraju ćemo da bacimo pola šećera iz kuće, uvek se lakše veruje negativnim glasinama nego pozitivnom obaveštavanju", rekao je on, te istakao kako u Srbiji imaju dovoljno i ulja i brašna.

"Ostavljamo od nove žetve 70 odsto roda, računamo na ludilo, pet posto da nam uzmu iz okruženja", kazao je Vučić.

"Kada dođu sa teritorije BiH u Mali Zvornik, Bajinu Baštu do Priboja, ili iz Crne Gore u Prijepolje, ili u Vranje iz Severne Makedonije. Računamo i na mnogo veću našu potrošnju, ali građani ne treba da brinu", rekao je Vučić, te ponovio da u zemlji raspolažu s dovoljno hrane.

TRT Balkan / agencije