Naglašeno je da Srbija i Kosovo sva pitanja mogu rješavati u procesu dijaloga uz posredovanje EU, čiji je cilj normalizacija odnosa.    Foto: Getty Images

Evropska unija (EU) pozvala je čelnike Kosova i Srbije da se suzdrže od eskalirajućih izjava, posebno onih koje uključuju mogućnost sukoba na Balkanu.

"Nedavni porast zapaljive retorike između dužnosnika Kosova i Srbije, posebice izjave o ratu i sukobima na zapadnom Balkanu, izazivaju veliku zabrinutost", poručeno je u saopćenju iz Ureda visokog predstavnika EU za vanjske odnose i sigurnosnu politiku Josepa Borrella.

Naglašavajući da će političari dviju strana smatrat se odgovornima za svaku eskalaciju koja dovede do povećanja napetosti i, potencijalno, nasilja u regiji. Istaknuto je da "obje strane trebaju odmah prekinuti međusobno neprijateljstvo i opasne izjave i ponašati se odgovorno".

Naglašeno je da Srbija i Kosovo sva pitanja mogu rješavati u procesu dijaloga uz posredovanje EU, čiji je cilj normalizacija odnosa.

Podsjetimo, lokalno srpsko stanovništvo je kamionima i teškom mehanizacijom blokiralo 31. jula na devet mjesta puteve koji vode ka graničnim prelazima Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova.

Blokade su postavljene uoči početka primjene recipročnih mjera na srbijanske lične karte te početka preregistracije ilegalnih srbijanskih tablica sa oznakama gradova na Kosovu na RKS tablice (Republika Kosovo).

Nakon tenzija zbog postavljenih barikada i konsultacija s međunarodnim partnerima, Vlada Kosova se obavezala da primjenu te dvije mjere odgodi za 30 dana.

TRT Balkan / agencije