Palestinka stoji na uništenom putu, nakon vojne operacije izraelske vojske, u Jeninu, na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom, 3. septembra 2024.    Foto: Reuters

Nadreh Abu Sbaa je jedna od posljednjih preostalih stanovnica u naselju Hawasheen izbjegličkog kampa Jenin.

Zajedno sa svojim mužem i komšijom, ova 48-godišnja žena je već sedam dana opkoljena u svom domu dok izraelske rakete, bombe i municija probijaju tlo i zrak oko njih.

„Uopšte ne spavamo, ni noću ni danju – zvuk eksplozija, Energa granate, zvuk vojnika koji viču i njihovih pasa koji laju. Strašno smo preplašeni“, rekla je za TRT World.

Stotine kuća su uništene i hiljade Palestinaca su prisiljene napustiti kamp otkako su izraelske okupacione snage izvršile invaziju prije sedam dana u najvećem vojnom napadu na grad i njegov izbjeglički kamp od 2002. godine.

Abu Sbaa i njena porodica su raseljeni tokom te operacije prije 22 godine. Tada je napustila svoj dom, i kada se vratila, našla je dom sravnjenu sa zemljom. Ali ovoga puta, rekla je da će svaki napad na njen dom biti preko njenog mrtvog tijela.

„Kada je moja kuća uništena 2002. godine, nismo dobili nikakvu naknadu. Neću otići. Ako vojska dođe, reći ću im 'pucajte u mene, neću otići'. Već sam dovoljno patila“, rekla je, slomljena u suzama.

„Radije bih umrla u svom domu nego da budem ponovo raseljena i ponižena“, dodala je.

Stanovnici opkoljeni

Stotine izraelskih vojnika, uz podršku helikoptera, buldožera i oklopnih vozila, izvršile su invaziju na Jenin, kao i na gradove Tubas i Tulkarem na okupiranoj Zapadnoj obali, 28. augusta.

Dok su kasnije povučeni iz Tubasa, izraelske snage ostaju stacionirane u Jeninu i Tulkaremu, opkoljavajući ulaze u gradove, sela, izbjegličke kampove i bolnice, u pokušaju da slome svaki oružani otpor u tim područjima, uz izazivanje široke devastacije.

Abu Sbaina komšinica, koja živi u prizemlju, majka je troje djece, uključujući jedno malo dijete. Zbog tekuće opsade, već nekoliko dana je bez mlijeka i pelena.

„Morala je koristiti krpe umjesto pelena za svoje dijete. Situacija je veoma teška. Također smo već tri dana bez hljeba“, rekla je Abu Sbaa.

Rastući otpor

Palestinski zvaničnici procjenjuju da je samo Jenin pretrpio štetu veću od 500 miliona shekela (135 miliona dolara).

U Tulkaremu, Faisal Salameh, predsjednik popularnog komiteta izbjegličkog kampa Tulkarem, rekao je za TRT World da također procjenjuje da je šteta prouzrokovana u dva izbjeglička kampa u gradu „daleko veća od 100 miliona dolara“.

Tokom posljednjih nekoliko godina, gradovi Jenin i Tulkarem, među ostalim, svjedočili su ponovnom pojavljivanju ograničenog palestinskog oružanog otpora kao odgovoru na decenije nasilne vojne okupacije.

Fenomen je uključivao mlade ljude u svojim 20-im i 30-im godinama, posebno one u izbjegličkim kampovima, koji su uzeli puške i proizvodili improvizirane eksplozivne naprave kako bi se odbranili od stalnih, smrtonosnih izraelskih napada.

Izrael je pokušavao da slomi stanje otpora kroz ciljane i nasumične ubistva, kao i teška uništavanja infrastrukture. U julu 2023. godine, vojska je raselila najmanje 3.000 Palestinaca iz njihovih domova u izbjegličkom kampu Jenin tokom dvodnevne invazije uz pomoć dronova i buldožera, ubivši 12 ljudi i izazvavši velike štete.

Međutim, otkako je Izrael započeo genocidni rat protiv Gaze, u kojem je ubijeno više od 40.000 Palestinaca, uključujući 16.000 djece, vojne racije na okupiranoj Zapadnoj obali postale su još nemilosrdnije.

„Naterali su sve da izađu“

Ahmad Moussa, 37-godišnjak, zajedno sa svojom suprugom i dvije mlade kćeri, raseljen je iz svog doma u naselju Al-Damaj u istočnom dijelu izbjegličkog kampa Jenin u četvrtak.

Rekao je za TRT World da su izraelski vojnici izvršili raciju u toj oblasti i prijetili smrtonosnom silom ako se stanovnici ne bi pomakli.

„Naterali su nas sve da izađemo, pješice, bez da nas pretraže ili bilo šta drugo. Morali smo izaći s podignutim rukama. Ne možete čak ni da se osvrnete – počinju da viču na vas ako to učinite. Niko nije ostao u naselju Al-Damaj“, dodao je.

Moussa i njegova porodica su, kako je rekao, vojnici prisilili da uđu u nekoliko drugih kuća unutar kampa prije nego što su ih potpuno izbacili. Isprva su se evakuisali u javnu bolnicu u Jeninu izvan kampa, a zatim su se preselili kod rođaka u grad Jenin, gdje sada borave.

Nekoliko dana, Moussa nije imao kontakt sa svojim 50-godišnjim ocem i braćom koji su živjeli u blizini i nije znao ništa o njihovoj sudbini, sve dok i oni nisu napustili kamp.

„Naterali su mog oca da izađe iz svog doma i odbili su mu da ponese svoje lijekove. Ima dijabetes i povišen krvni pritisak“, rekao je Moussa.

Iako je sada siguran zajedno sa svojom porodicom, Moussa kaže da stalno razmišlja o sudbini svog doma i svojoj budućnosti.

„Ne znam je li moj dom još uvijek tu, ne znam ništa o njemu, i nemam pojma hoćemo li moći da se vratimo. Uništili su i zapalili sve kuće. Zapalili su automobile. Iskopali su ceste oko tri metra duboko. Uništili su vodovodne mreže“, rekao je Moussa.

Unutar kampa, Abu Sbaa je također u šoku zbog razaranja oko nje.

„Gurnuli su Jenin 20 godina unazad. Sve je u ruševinama. Žele da unište cijelu Palestinu – da prisile sav palestinski narod da napusti svoju domovinu.“

TRT Balkan / agencije