Nalazi se na istočnom kraju jezera, na uskoj obali između Montreuxa i Villeneuvea, koja omogućava pristup alpskoj dolini Rone.     Foto: AA

Zamak Chillon je ostrvski dvorac koji se nalazi na Ženevskom jezeru, južno od Veytauxa u kantonu Vaud.

Nalazi se na istočnom kraju jezera, na uskoj obali između Montreuxa i Villeneuvea, koja omogućava pristup alpskoj dolini Rone.

Poslužio je kao nadahnuće za prinčev dvorac u animiranoj adaptaciji priče Hansa Christiana Andersena iz 1989. godine "Mala sirena", koja govori o mladoj sireni koja se odrekla svog glasa kako bi postala djevojka i bila sa svojim voljenim princem, kao i njenom povratku u more i odricanju od neprežaljene ljubavi.

Chillon svake godine primi preko 400.000 posjetitelja.     Foto: AA

Ovaj dvorac okružen prirodnim jarkom otvoren je za javnost, a u njemu posjetitelji mogu saznati više o njegovoj dugoj historiji i uživati u prekrasnom pogledu na okolne Alpe.

Chillon svake godine primi preko 400.000 posjetitelja. Ovaj fantastični spomenik nalazi se na obali Ženevskog jezera i oblikovan je kao stjenoviti otok na kojem je izgrađen.

Chillon, dvorac na obali, plutajuće je blago koje gostima pruža impresivno iskustvo. Dvorac su definirala tri glavna razdoblja: Savojsko (od 12. stoljeća do 1536.), Bernsko (1536. do 1798.) i Vaudois (od 1798. do danas).

Chillon ima 25 objekata, tri dvorišta, slike iz 14. stoljeća, podzemne svodove i preko 300 eksponata koji su otkriveni tokom arheoloških iskapanja od 1896. do 1903. godine.

TRT Balkan / agencije