Iranski pčelari proizvode med u najstarijoj šumi Hirkani

Iranski pčelari proizvode med u najstarijoj šumi Hirkani

U šumi Hirkani nalaze se najstarija stabla na svijetu.
U šumi Hirkani nalaze se najstarija stabla na svijetu.       Foto: AA

Ljudi koji žive u gradu Ramyan u provinciji Gulistan na sjeveru Irana bave se pčelarstvom na području šume Hirkani, koja je bogata florom.

U šumi Hirkani nalaze se najstarija stabla na svijetu. To područje je omiljeno pčelarima zbog raznolikosti biljaka i drveća.

Regija Peshmeki, smještena na visokim dijelovima šumovitih padina na kojima se nalazi grad Ramyan, je među najpoželjnijim mjestima pčelara. To područje je sklonište za prijatelje prirode i divlje životinje kao i za pčelare.

Područja koja ljubitelji prirode posjećuju tokom dana, tokom noći su mjesta gdje divlje životinje, posebno medvjedi, traže hranu.

Do područja gdje pčelari ostavljaju svoje košnice teško je doći. Međutim, oni se odlučuju na ovaj potez kako bi imali što bolju sezonu i dobili što bolji med.

Prije nego što se košnice počnu seliti u drugu regiju, proizvedeni med je već stigao do kupca.     Foto: AA

Dok se u Ramyanu bilježe visoke temperature zraka, u Peshmekiju je proljetno vrijeme. Pažnju privlači cvijeće koje je tek procvjetalo. Pčele na ovom području prave najkvalitetniji med koji je i najtraženiji među stanovnicima tog kraja.

Pčelari primaju narudžbe prije početka berbe meda. Prije nego što se košnice počnu seliti u drugu regiju, proizvedeni med je već stigao do kupca.

Jevad Naimi se godinama bavi pčelarstvom na tom području.

Naimi je naveo da je grad Ramyan pčelarski centar provincije Gulistan i da se pčelarstvom bavi oko 16 godina.

Napominjući da je jedna od njihovih stanica tokom pčelarske sezone regija Peshmeki, Naimi je naglasio da je med koji proizvode u ovoj regiji najtraženiji.

Opisujući pčelarstvo kao "lijepu profesiju", Naimi je rekao:

"Prepleteni ste sa prirodom. Udobno je i daleko od gradske gužve. Ovim poslom se bavim skoro 16 godina, zadovoljan sam."

Naglašava da je priroda Ramyana pogodna za pčelarstvo.

"Imam više od 300 košnica. Godišnje uberem oko tri tone meda. Sretan sam, hvala Bogu. Volim prirodu, bavim se pčelarstvom", izjavio je Naimi.

S njim je i njegova devetogodišnja kćerka Bahare.

"Kada moj otac dođe ovamo, ja dolazim s njim. Dolazim i da naučim pčelarstvo i da pomognem svom ocu", kazala je Bahare.

Sulejman Kovanli, koji je došao da kupi med od Naimija, kazao je da je ove godine u regionu padala velika kiša, pa će meda biti malo.

TRT Balkan / agencije