Jedan od savjeta je i bijeg u parkove i na zelene površine. Foto: Reuters
Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplotni udar i pogoršati postojeća stanja poput kardiovaskularnih, respiratornih, ili čak i mentalnih bolesti.

Stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije objavili su nekoliko savjeta za zaštitu zdravlja od vrućina:


• Redovno pijte vodu

Savjetuje se da rashladite tijelo i pijete tečnost. Znojenjem se gubi tjelesna tekućina i može doći do dehidracije.


• Izbjegavajte alkoholna pića, kofein i šećer

Savjetuje se da pijete negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.


• Izbjegavajte direktni boravak na suncu

U periodu od 10 do 17 sati vrijednosti su najveće pa se preporučuje bijeg u hlad. Ovaj savjet se posebno odnosi na djecu, trudnice, starije osobe, srčane i hronične bolesnike. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta. Ukoliko možete, izlaske planirajte u ranim jutarnjim satima ili predvečer.


• Oblačite laganiju i širu odjeću

Nosite laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala i zaštitite glavu od direktnog sunca šeširom ili kapom, a oči sunčanim naočalama.


• Rashladite prostor u kojem živite

Noću ostavite otvoren prozor kako bi se uvukao hladniji zrak. Danju zatvorite prozore i spustite roletne, naročito one okrenute suncu. Također se preporučuje da isključite što više električnih uređaja.


• Redovno koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja

Posebnu pažnju posvetite novorođenčadi i maloj djeci. Za njih koristite zaštitna sredstva s najvećim faktorom i obucite im laganu odjeću.


• Vodite računa o najbližima

Ne ostavljajte djecu i životinje u parkiranim automobilima. Provjerite članove porodice, komšije i prijatelje koji većinu vremena provode sami. Osjetljive osobe bi mogle zatrebati pomoć tokom toplih dana.

Ako se Vi ili drugi oko Vas osjećaju loše (vrtoglavica, slabost, tjeskoba, izrazita žeđ ili jaka glavobolja), otiđite na hladnije mjesto i potražite pomoć.

TRT Balkan