Uvođenje uređaja bi trebalo da bude postepen proces i da se desi tek kada se dijete dovoljno emocionalno i intelektualno razvije.      Foto: Getty Images

Vodeći neuropsiholog smatra da bi roditelji trebali djeci mlađoj od šest godina uvesti striktan raspored pred ekranom ili im uopšte ne dozvoliti da koriste ove uređaje.

“Mnogi roditelji počinju da podstiču upotrebu mobilnih telefona i tableta“, objašnjava dr. Alvaro Bilbao u saopštenju za medije.

“Umjesto da se ide prema većem rasponu pažnje i većoj kontroli djetetovog uma, po mom mišljenju, ovo dovodi do kašnjenja. To bi bilo kao da djetetu koje je tek naučilo hodati date motor od 800 kubika da koristi”, kazao je dr. Bilbao.

Razumijevanje dječijeg mozga

U svojoj knjizi "Razumijevanje mozga vašeg djeteta" dr. Bilbao koristi ažurirana i potvrđena istraživanja da potkrijepi svoje stavove.

On ističe psihološke rizike u kontekstu dopuštanja maloj djeci neograničenog pristupa iPhone i iPad uređajima.

Poremećaji nedostatka pažnje, ovisnost i depresija su samo neki od njih. Knjiga objašnjava neuronauku na osnovni način kako bi najbolje dočarala kako mala djeca misle, osjećaju i ponašaju se na početku svog života.

Za roditelje, četiri ključna dijela u knjizi su: osnove za razumijevanje razvoja dječijeg mozga, alati neophodni za podržavanje tog rasta, kako podučavati emocionalnu inteligenciju i kako ojačati intelektualni razvoj. Svi savjeti adekvatno se povezuju s određenim područjem mozga i kako se ono razvija kod djece s vremenom.

Čak i tehnološki giganti izbjegavaju vrijeme ispred ekrana Dr. Bilbao ističe da nema nikakve aplikacije na svom telefonu ili tabletu za svoje troje djece.

Čak su i neka od najpoznatijih imena u svijetu tehnologije, poput Billa Gatesa i Stevea Jobsa, u ranijim intervjuima izjavili da su ograničili vrijeme svoje djece ispred ekrana.

“Povremeno moja djeca koriste mobilni telefon da pregledaju fotografije s našeg odmora, a i to radimo zajedno. Ponekad s njima slušamo pjesmu i učimo plesne pokrete, ali oni ne igraju igrice. Ograničavamo im i vrijeme ispred televizije”, kazao je dr. Bilbao.

Ističe također da bi uvođenje uređaja trebalo da bude postepen proces i da se desi tek kada se dijete dovoljno emocionalno i intelektualno razvije, što je obično nakon šeste godine.

Ova preporuka je u skladu sa preporukama Američke akademije za pedijatriju. Važni savjeti Međutim, ovaj stručnjak suosjeća s roditeljima, prepoznajući da je u današnje doba često teško zabaviti djecu, a iPad je mnogima lako rješenje.

Neuropsiholog stoga roditeljima daje nekoliko brzih ali veoma bitnih savjeta:

- pustite djecu da se dosađuju, to zapravo potiče kreativnost;

- nemojte vikati na dijete da uspostavi granice, jer to može onemogućiti njihov moždani korteks, koji je dio koji pomaže u upravljanju granicama;

- nemojte koristiti društvene nagrade kao ohrabrenje;

- nemojte koristiti "trik-kazne", koje mogu stvoriti ustaljeno ponašanje koje nije zdravo, poput usamljenog djeteta koje shvati da je jedini način na koji će dobiti pažnju kada roditelji viču na njih.

Dr. Bilbao u knjizi također naglašava da postoji i moguća šteta i odlazak do krajnjih granica. Alternative “prirodnog” obrazovanja bez postavljenih pravila ili strukture i nedokazanih programa koji obećavaju da će vaše dijete pretvoriti u genija samo su neke od opasnosti.

Glavni zaključak dr. Bilbaa je da “genetski modificirani paradajz, koji sazrije za nekoliko dana, gubi suštinu svog okusa… mozak koji se razvija pod pritiskom isto tako može izgubiti dio svoje suštine“.

TRT Balkan