Semaglutid je lijek protiv gojaznosti koji oponaša hormon koji se zove peptid, sličan glukagonu-1, koji utječe na područja mozga koja smanjuju apetit i poboljšavaju kontrolu prehrane.      Foto: Reuters

Istraživanje o utjecaju semaglutida objavljeno je u časopisu "New England Journal of Medicine" i predstavljeno u okviru skupa Obesity Week 2022. (Sedmica gojaznosti 2022.).

U međunarodnom kliničkom ispitivanju adolescenti sa gojaznošću koji su primali semaglutid jednom sedmično u poređenju sa placebom imali su smanjenje indeksa tjelesne mase (BMI) za 16,1 posto, dok je BMI onih koji su uzimali placebo porastao za 0,6 posto.

BMI – Indeks tjelesne mase (engl. Body Mass Index) je jedan od načina procjene uhranjenosti. Od svih poznatih indeksa, indeks tjelesne mase je najuže povezan s količinom prekomjernog masnog tkiva u ljudskom tijelu, a uz to ga je relativno jednostavno izračunati ili očitati iz tablica. Izračun BMI se temelji na odnosu tjelesne težine i kvadrata visine osobe.

Stope gojaznosti

"Stope gojaznosti rastu, ne samo u Sjedinjenim Američkim Državama, već i u cijelom svijetu", rekla je viša autorica dr. Silva Arslanian, profesorica pedijatrije i kliničkih i translacijskih nauka, koja vodi Katedru za pedijatriju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Pittsburghu.

"Obično dajemo preporuke za životni stil: jedite više povrća, ne jedite prženu hranu, ne pijte gazirana pića. Ali nažalost, živimo u okruženju koje je veoma gojazno, tako da može biti veoma teško napraviti te promjene. Postoji realna potreba za sigurnim i efikasnim lijekovima za liječenje gojaznosti", dodala je ova stručnjakinja.

Semaglutid je lijek protiv gojaznosti koji oponaša hormon koji se zove peptid, sličan glukagonu-1, koji utječe na područja mozga koja smanjuju apetit i poboljšavaju kontrolu prehrane. Ovaj lijek je 2021. godine odobren za hroničnu kontrolu tjelesne težine kod odraslih osoba s gojaznošću ili prekomjernom težinom.

Kako bi procijenili da li je semaglutid efikasan i kod mladih, istraživači su u više centara uključili 201 adolescenta starosne dobi između 12 i 18 godina sa gojaznošću ili prekomjernom težinom.

Savjetovanje o zdravoj ishrani

Učesnici su primali supkutane injekcije semaglutida od 2,4 miligrama jednom sedmično ili placebo, a svi su imali istovremenu intervenciju i u načinu života – savjetovanje o zdravoj ishrani i fizičkoj aktivnosti – tokom cijelog perioda ispitivanja.

Nakon 68 sedmica 72,5 posto učesnika koji su uzimali semaglutid postiglo je gubitak od najmanje 5 posto težine u poređenju sa samo 17 posto onih koji su uzimali placebo.

"Rezultati su nevjerovatni", rekla je Arslanian, koja je također i direktorica Pedijatrijskog kliničkog i translacijskog istraživačkog centra i naučna direktorica Centra za pedijatrijska istraživanja gojaznosti i metabolizma u Pittu.

Gojaznost pogađa skoro jedno od petoro djece i adolescenata širom svijeta. Ova hronična bolest povezana je sa skraćenim životnim vijekom i većim rizikom od razvoja ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su dijabetes tipa 2, bolesti srca, nealkoholna masna bolest jetre, apneja u snu i određeni karcinomi.

Tinejdžeri sa gojaznošću također češće imaju depresiju, anksioznost, nisko samopouzdanje i druge psihološke probleme.

Poboljšanja u kardiovaskularnim faktorima rizika

Analiza je također pokazala da su učesnici koji su uzimali semaglutid postigli poboljšanja u kardiovaskularnim faktorima rizika, uključujući obim struka, metriku šećera u krvi pod nazivom HbA1c, lipoproteinski holesterol niske i vrlo niske gustine, trigliceride i enzime jetre u poređenju sa placebo grupom.

Međutim, nije bilo statistički značajne razlike u krvnom tlaku ili holesterolu lipoproteina visoke gustine između dvije grupe.

Učesnici koji su uzimali semaglutid također su imali bolje parametre kvalitete života u vezi s težinom, uglavnom zbog povećanja rezultata fizičkog komfora, u poređenju sa svojim vršnjacima s placeba. Istraživači napominju da je ovo prvi lijek protiv gojaznosti koji je povezan s takvim poboljšanjima kvalitete života kod adolescenata.

Istraživanju su doprinijeli i Daniel Weghuber sa Medicinskog univerziteta Paracelsus, Timothy Barrett sa Univerziteta u Birminghamu, Margarita Barrientos-Perez iz Bolnice Angeles Puebla i Inge Gies sa Universitair Ziekenhuis u Briselu.

Istraživanje je objavljeno u "Science Daily", najpoznatijem portalu u kojem se objavljuju vrhunske naučne vijesti, istraživanja i analize sa vodećih svjetskih univerziteta i istraživačkih centara.

Gojaznost

Gojaznost ili pretilost je medicinsko stanje u kojem je višak tjelesne masnoće akumuliran u tolikoj mjeri da ima negativan utjecaj na zdravlje, što može dovesti do skraćenja očekivanog životnog vijeka i/ili povećanih problema sa zdravljem. U zapadnim zemljama ljudi se smatraju gojaznim kada je njihov indeks tjelesne mase (BMI), mjera dobijena dijeljenjem visine osobe sa matematičkim korijenom težine te osobe, prelazi 30 kg/m2, dok se raspon između 25 i 30 kg/m2 smatra osobom prekomjerne težine. U nekim državama istočne Azije koriste se još precizniji i stroži kriteriji.

Gojaznost povećava rizik od pojave različitih bolesti, naročito bolesti srca, dijabetesa tipa 2, opstruktivne apneje, određenih vrsta raka i osteoartritisa. Najčešći uzrok gojaznosti je kombinacija prekomjernog unosa energije putem hrane, nedostatak fizičke aktivnosti i genetska sklonost debljanju, mada je samo nekoliko slučajeva zabilježeno gdje su uzroci gojaznosti bili samo geni, endokrini poremećaji, korištenje određenih lijekova ili psihijatrijski poremećaji i bolesti.

TRT World