Zaštitne maske na aerodromima, željezničkim i autobuskim stanicama, kao i na mjestima većeg grupisanja ljudi.      Foto: Reuters

Crna Gora posljednjih dana bilježi trend porasta novozaraženih koronavirusom, pa je u tom smislu izdata preporuka da se zaštitne maske nose na aerodromima, željezničkim i autobuskim stanicama, kao i na svim mjestima gdje se primijeti veće grupisanje ljudi.


Prema zvaničnim podacima, broj zaraženih koronavirusom u posljednje dvije sedmice porastao je za oko 130 posto, a po broju aktivnih slučajeva trenutno prednjače primorske opštine, što je razumljivo imajući u vidu ljetnu turističku sezonu.


Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori iznosi 1.367.


Saglasno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, a na osnovu sveobuhvatne analize broja novooboljelih i epidemioloških indikatora, kao i uporednih parametara u odnosu na stanje u državama regiona i šire, Vlada Crne Gore odlučila je da važeće mjere protiv koronavirusa ostanu na snazi i narednih 15 dana.


"Snažna preporuka Radne grupe Instituta za javno zdravlje Crne Gore, koju je Savjet za borbu protiv COVID-19 predložio, a Vlada usvojila, odnosi se na nošenje zaštitne maske na aerodromima, željezničkim i autobuskim stanicama, kao i na svim mjestima gdje se primijeti veće grupisanje ljudi", navodi se u saopštenju.


Ova preporuka, kako su naglasili, posebno se odnosi na hronične bolesnike, starija lica i imunokompromitovane osobe.


"Također, preporuka je i vakcinacija protiv COVID-19 infekcije, posebno ugroženih kategorija stanovništva", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Crne Gore.

TRT Balkan / agencije