Kraljevska komisija za Jubail i Yanbu će obezbijediti zemljište i komunalije, dok će Luberef snabdijevati operativne kompanije potrebnim sirovinama.     Foto: Reuters

Pod nazivom Lube Hub, objekat će omogućiti lokalizaciju ovih specijalnih proizvoda u Saudijskoj Arabiji. Ovaj poduhvat će privući proizvođače i operatere proizvoda vezanih za bazna ulja.

"Pokušavamo privući investicije kompanija kako bismo pokrenuli neke od specijaliziranih proizvoda koji se ne proizvode u Saudijskoj Arabiji, uključujući transformatorsko ulje i bijelo ulje", rekao je za lokalne medije Tareq Al-Nuaim, predsjednik i izvršni direktor Luberefa.

Bijelo ulje je visoko rafinirano mineralno ulje vrhunskog kvaliteta koje se koristi u postrojenjima za preradu hrane i procesima koji zahtijevaju izuzetno čisto bijelo mineralno ulje.

Kraljevska komisija za Jubail i Yanbu će obezbijediti zemljište i komunalije, dok će Luberef snabdijevati operativne kompanije potrebnim sirovinama.

“Kraljevska komisija obezbjeđuje zemljište i komunalije dok radimo s različitim vladinim ustanovama kako bismo sastavili paket koji će privući investicije u kompaniju”, rekao je Al-Nuaim na marginama konferencije o baznim uljima i mazivima koja je nedavno održana u Džedi.

Luberef je potpisao četiri memoranduma o razumijevanju sa međunarodnim kompanijama za trgovinu naftom kao što su Apar Industries, Chemoil, National Oil and Chemical Co., Petromin i Day Candle.

“Investiciju nećemo dodijeliti mi, to će uraditi zainteresovane kompanije. Vidjeli smo interesovanje kompanija za specijalne poslove s naftom”, rekao je on.

Prema Al-Nuaimu, Lube Hub je neograničena prilika za ulaganje, jer bi se time dodijelilo više zemljišta kada se prvo popuni specijalnim proizvođačima ulja i operaterima povezanim s industrijom baznih ulja.

Osnovan 1976. godine sa sjedištem u Džedi, Luberef je jedan od najvećih proizvođača baznog ulja u svijetu i vodeći proizvođač djevičanskog baznog ulja u Saudijskoj Arabiji.

Iz dva pogona u Yanbuu i Džedi Luberef ima kombinovani kapacitet za proizvodnju 1,3 miliona metričkih tona godišnje baznih ulja koja se koriste u visokokvalitetnim mazivima, prvenstveno namijenjenih automobilskom, pomorskom i industrijskom sektoru. "Imamo planove za povećanje proizvodnje u budućnosti", rekao je Al-Nuaim.

Oko 36 posto njegove proizvodnje usmjereno je na saudijsku potrošnju, a ostatak se izvozi na 15 tržišta širom svijeta.

TRT Balkan / agencije