Organizacije koje su podnijele tužbu, na osnovu javno dostupnih informacija i korporativnih dokumenata, procjenjuju da je Booking.com oprao najmanje million eura otkako je počeo s popisom ukradenih nekretnina na OPT-u.      Foto: TRT Balkan

Ako planirate godišnji odmor, vjerovatno ste u jednom trenutku pretražili i Booking.com.

No, jeste li znali da ova platforma nudi smještaj u ilegalnim izraelskim naseljima na Okupiranim palestinskim teritorijama (OPT)?

Ova nizozemska kompanija sa sjedištem u Amsterdamu i ujedno najpopularnija svjestka web-stranica za rezervaciju smještaja navodi najmanje 45 hotela i kuća za iznajmljivanje na zemlji ukradenoj od autohtonog palestinskog stanovništva, prema izvještaju Amnesty Internationala.

Zbog čega je ovo sporno? - Izraelska naselja su ilegalna prema međunarodnom krivičnom pravu.

Rast izraelskih naselja predstavlja premještanje civilnog stanovništva iz Izraela na okupirane teritorije, što se smatra ratnim zločinom.

Volker Turk - visoki komesar UN-a za ljudska prava (8. Mart 2024)

Tako, omogućavajući iznajmljivanje smještaja za odmor na ukradenoj palestinskoj zemlji, Booking profititra od izraelskih ratnih zločina.

Upravo zbog toga nizozemskom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Bookinga podinijeli su Evropski centar za pravnu podršku (ELSC), oragnizacija za ljudska prava Al-Haq, Centar za istraživanje multinacionalnih korporacija (SOMO) i Forum za prava (The Rights Forum).

Na ovaj se naslanja i drugi problem, jer je profitiranje od ratnih zločina nezakonito prema nizozemskom Zakonu o međunarodnim zločinima.

Profitirajući od ozbiljnih kršenja međunarodnog humanitarnog prava, Booking.com unosi prihod stečen kriminalom u finansijski sistem Nizozemske – što znači da je kompanija kriva za pranje novca, tvrde podnosioci ove krivične prijave.

U Nizozemskoj Zakon o međunarodnim zločinima kažnjava fizička ili pravna lica odgovorna za pranje novca u slučaju da novac potiče od ratnih zločina.

Willem Jebbink - advokat (u izjavi za TRT Wrorld, maj 2024)

Dok grupe za ljudska prava i UN još od 2018. pozivaju kompaniju da prestane profitirati od ilegalnih izraelskih naselja, tek u mjau 2024. iz Booking stiže odgovor da se kompanija "potpuno ne slaže" s optužbama za nezakonite aktivnosti i tvrdi da je "sasvim u skladu" s nizozemskim zakonima, bez pružanja dodatnih dokaza.

U međuvremenu, Booking je stavljen na crnu listu Vijeća UN-a za ljudska prava 2020. godine jer je nastavio nuditi smještaj u tim naseljima.

Forum za prava (The Rights Forum) također izvještava da su nizozemski zvaničnici nekoliko puta otvoreno izjavili da njihovo obeshrabrenje u vezi s Bookingom neće ići dalje od obavještavanja kompanije o njenom mjestu na crnoj listi UN-a.

Tačan iznos bi se utvrdio istragom ako javno tužilaštvo Nizozemske odluči pokrenuti krivično gonjenje.     Foto: Reuters Archive

Kompanija je 2022. godine trebala dodati oznaku upozorenja o ljudskim pravima na popise naselja, ali nakon curenja u međunarodne medije i pritiska izraelskog Ministarstva turizma, umjesto toga dodali su generičko upozorenje na sve liste Zapadne obale, navodeći da se područje "može smatrati pogođenim sukobom".

Organizacije koje su podnijele tužbu, na osnovu javno dostupnih informacija i korporativnih dokumenata, procjenjuju da je Booking.com oprao najmanje million eura otkako je počeo s popisom ukradenih nekretnina na OPT-u.

Tačan iznos bi se utvrdio istragom ako javno tužilaštvo Nizozemske odluči pokrenuti krivično gonjenje.

Cilj nije okončanje aktivnosti kompanije, već osiguravanje da je u skladu s nizozemskim i međunarodnim pravom. To znači da će ga spriječiti da profitira od prihoda od ilegalnih naselja na Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalemu.

Willem Jebbink - advokat (u izjavi za TRT World, maj 2024)

Booking u ovom nije jedini. Istu ili sličnu praksu provode i Airbnb, Expedia i TripAdvisor, što poziva na oprez pri izboru smještaja ukoliko je ovo jedna od vaših narednih destinacija.

TRT Balkan