Postoji mnogo različitih boja tulipana.       Foto: AA

Bijela simbolizira čistoću i nevinost, ljubičasta označava plemenitost i romantiku, žuta utjelovljuje i radost i beznadežnu ljubav, crna predstavlja nedostižnost i rijetkost, dok prugasti uzorci u turskoj kulturi znače "imaš lijepe oči". Sve su to značenja koja se pripisuju tulipanu, cvijetu koji se duboko ukorijenio ne samo u tursko tlo nego i u tursku kulturu.

Profesor Gul Irepoglu s Univerziteta u Istanbulu, koji je istraživao tulipane, kaže za TRT World: „Reći 'tulipan' znači reći 'ljubav'. Originalna boja tulipana je crvena. Povezuje se s intenzitetom ljubavi".

Porijeklom iz centralne Azije, tulipan je putovao s Turcima kroz Iran do Anadolije, pronalazeći ponosno mjesto u istanbulskim baštama, kućama, tradicionalnoj turskoj umjetnosti, zanatima i turskoj književnosti.

Među stotinama sorti tulipana razvijenih za ukrašavanje istanbulskih vrtova, ponosno mjesto pripalo je istanbulskom tulipanu, koji karakteriziraju tanke, duge i postepeno sužavajuće latice. Do početka 18. vijeka broj sorti tulipana dostigao je dvije hiljade.

Ali do 19. vijeka, s promjenom ukusa i preferencija u vrtovima, nove vrste drveća i cvijeća našle su svoje mjesto u baštama. Kako su tulipani polako izlazili iz mode, njihove sorte su se smanjivale, jer su se neke rijetke s vremenom izgubile. To uključuje i istanbulski tulipan.

Do sada. Gradska fondacija Istanbulski tulipan, koja je svu svoju pažnju posvetila tulipanima od 2013. godine, uspjela je oživjeti cijenjeni istanbulski tulipan kroz genetska istraživanja. Dok pokušava povećati svoju prepoznatljivost u cijeloj Turkiye, proširiti svoju proizvodnju i poboljšati kvalitetu, pogledajmo tursku ljubavnu vezu s elegantnim cvijetom.

Srednjovjekovna ljepotica, islamsko blago

"Tulipan je cvijet oštre klime. Voli veoma hladna i kamenita mjesta i tamo uspijeva. Dok sam istraživao kada su tulipani prvi put bili prisutni u ovim krajevima, prvi put sam pogledao Bizantince. U bizantijskoj umjetnosti nema motiva tulipana. To je nepoznato u bizantijskoj kulturi. Možemo reći da je tulipan cvijet koji je došao dolaskom Turaka u Anadoliju i da je to naš cvijet", dodaje Irepoglu.

U 16. vijeku tulipani su od divljeg cvijeta evoluirali u baštenski cvijet. Odabrane su i uzgajane razne vrste. Ljubav prema tulipanima u narodu je rasla i diverzificirala se.

Tulipani također imaju vjerski i simbolički značaj. Činjenica da riječ "tulipan" na osmanskom turskom ima ista slova kao i ona u riječi "Allah", nesumnjivo je odigrala značajnu ulogu u važnosti koja se pripisuje cvijetu.

Tulipani se povezuju i s drugim značenjima. Cvjetaju kao jedan cvijet na jednoj stabljici, simbolizirajući za muslimane Allahovo jedinstvo. Međutim, tulipani nisu ograničeni na ova značenja. Široka upotreba tulipana u raznim umjetničkim djelima također je posljedica njihove elegancije. Prikladni su za dizajn i mogu se lijepo koristiti na raznim materijalima.

"Mnogi poznati pjesnici koristili su metafore tulipana. Upoređivali su ga s ljubavnikom. Tulipani su također korišteni kao simbol krvi, zbog svoje boje. Mnogo je mitoloških priča vezanih uz tulipane. Kada se krv ljubavnika koji se ne mogu sresti prolije po tlu, odatle rastu crveni tulipani, kaže jedno vjerovanje. Mnogo je sličnih priča", kaže Irepoglu.

Od Osmanskog Carstva do Evrope

Irepoglu kaže za TRT World: "U 16. vijeku izaslanik po imenu Busbecq došao je iz Austrije da se sastane s osmanskim sultanom Sulejmanom Veličanstvenim. Zabilježio je sve što je vidio na svom putu. Bio je zapanjen ljubavlju Turaka prema cvijeću, rekavši: "Turci ne troše novac ni na šta, žive vrlo skromno, ali kada je u pitanju cvijeće, oni ga plaćaju.” Na povratku je sa sobom u Evropu, između ostalog, ponio nekoliko lukovica tulipana. Prvo ih je odnio u Beč i poklonio jednom prijatelju botaničaru. Taj prijatelj botaničar je pozvan da radi u palači u Leiden u Nizozemskoj, i tako su tulipani stigli do Nizozemske."

Ljudi u Nizozemskoj su bili očarani tulipanima i smatrali su ih dragocenim. U 17. vijeku se u Nizozemskoj pojavio fenomen poznat kao "tulipanomanija". Cvijet je stekao takav status da se cijeli miraz mogao sastojati od vrijedne lukovice tulipana. Kuće su se mijenjale za nekoliko lukovica tulipana. Napravljene su bašte tulipana, a među cvijeće su postavljena ogledala kako bi izgledalo još veličanstvenije.

"Nizozemska je danas najveći proizvođač tulipana na svijetu i izvozi ih svuda. Kada odem u Nizozemsku, razgovaramo o ovoj temi, a oni otvoreno priznaju da su tulipani došli odavde, pišu o tome. Nikada ne poriču. Tulipan je došao iz Turkiye, tamo je uzgajan i njegova vrijednost je prepoznata. Da to razjasnimo. Naravno, danas mnoge zemlje, uključujući Kanadu, uzgajaju i vole tulipane, a mi smo opet prihvatili tulipane", dodaje Irepoglu.

Povratak ikone Istanbula

S ciljem da potvrdi je li tulipan turski cvijet na nacionalnom i međunarodnom nivou, Fondacija Istanbulski tulipan, sa sjedištem u Istanbulu, posvetila je svu svoju pažnju tulipanima. Slogan Fondacije je: "Najljepši tulipan raste u Istanbulu." Kroz genetičke studije lala, čak su uspjeli vratiti i istanbulski tulipan.

U razgovoru za TRT World Salih Arslan, predsjednik Fondacije Istanbulski tulipan, rekao je: "Ove godine, u septembru, oktobru i novembru, započet ćemo naše početne sadnje na približno 280 hektara zemlje u Istanbulu. Većina od ovih 280 hektara bit će prekriveno istanbulskim tulipanima. Stvaranjem tepiha od tulipana po centrima i trgovima drugih gradova, ovaj projekat ćemo prenijeti u daleke krajeve zemlje. Objavit ćemo ga ljudima kroz naše muzeje i druge umjetničke aktivnosti."

TRT Balkan