Riječ je o programu koji se realizira u saradnji Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) i Ministarstva obrazovanja Turkiye.      Foto: X/@Tika_Turkiye / Photo: X/@tikasaraybosna

Dvadeset stručnjaka za specijalno obrazovanje iz Bosne i Hercegovine posjetilo je Republiku Turkiye i tokom boravka u turskim obrazovnim institucijama u Istanbulu prisustvovalo radionicama i brojnim sastancima.

Riječ je o programu koji se realizira u saradnji Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) i Ministarstva obrazovanja Turkiye.

Ukupno 20 stručnjaka za specijalno obrazovanje iz 15 centara lociranih u šest kantona entiteta Federacije Bosne i Hercegovine posjetili su obrazovne ustanove u Istanbulu, 12 različitih centara uključujući BILSEM i ARGEM i prisustvovali radionicama, te učestvovali u brojnim razgovorima i sastancima.

Gostima su predstavljene prakse u Turkiye za obrazovanje posebno talentovanih pojedinaca i predstavljene studije iz ove oblasti.

TIKA, entitetsko Ministarstvo obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstvo obrazovanja i nauke Republika Turkiye su ovaj projekat započeli 2017. godine.

U okviru projekta pod nazivom “S Turkiye prevladavam svoj invaliditet“ redovno se sprovode programi razmjene iskustava i defektološki časovi i radionice. Opremljene su učionice i ateljei u mnogim školama u Bosni i Hercegovini.

TRT Balkan / agencije