Novokonzervirano drevno stakleno posuđe oštećeno tokom eksplozije u luci u Bejrutu 2020. izloženo u Britanskom muzeju u Londonu 24. augusta 2022. uoči izložbe koja će posjetioce provesti kroz naporan projekat konzervacije.

Osam drevnih staklenih posuda razbijenih u masovnoj eksploziji u luci Bejrut 2020. godine sastavili su konzervatori u Britanskom muzeju.

Posude iz rimskog, bizantijskog i islamskog perioda rekonstruirane su u konzervatorskim laboratorijama svjetski poznatog muzeja i bit će prikazane kao dio njegove izložbe "Slomljeno staklo Bejruta", prije nego što se vrate u Liban kasnije ove godine.

Izložba u Britanskom muzeju traje od 25. augusta do 23. oktobra 2022.

Kabina sa staklenim posudama izložena u Arheološkom muzeju (AUB) prije eksplozije.     Foto:  AUB Ured za komunikacije i Arheološki muzej

“Otpor i saradnja”

"(Ona) priča priču o skorom uništenju i oporavku, o otporu i saradnji", rekao je Hartwig Fischer, direktor Britanskog muzeja.

Obnovljene posude su bile izložene među njih 74 na Američkom univerzitetu u Bejrutu (AUB).

Kabina se prevrnula kada je udarni talas eksplozije u luci, koja se dogodila tri kilometra dalje 4. augusta 2020. godine, udario u zgradu i razbio staklene predmete u njoj.
Tim stručnjaka imao je zastrašujući zadatak sortiranja svake krhotine stakla, odlučivanja da li je dio drevne posude a ne vitrine, te kojoj posudi pripada, rekao je za AFP Duygu Camurcuoglu, viši konzervator u Britanskom muzeju.

Kustosica Arheološkog muzeja Nadine Panayot (desno) procjenjuje palu vitrinu.     Foto: AUB Ured za komunikacije i Arheološki muzej

"Sve se uglavnom radi ručno ili okom – radom mozga u principu. Morate znati određene tehnike da biste mogli izvesti ovaj posao", dodala je.

Nakon što su komadi razvrstani, konzervatori su započeli ogromnu vježbu slaganja prilikom ponovnog sastavljanja posuda.

"Radi se o korištenju ljepila za rekonstrukciju posuda", rekao je Camurcuoglu. Ali nisu mogli ništa da koriste.
"Ne koristimo superljepilo, ne koristimo UHU", našalila se.

Nakon što su komadi razvrstani, konzervatori su započeli ogromnu vježbu slaganja prilikom ponovnog sastavljanja posuda.     Foto: Američki univerzitet u Bejrutu, Liban / Povjerenici Britanskog muzeja

“Ožiljci”

Najizazovnije posude su bile "veliko jelo i bizantinski vrč", prisjetio se Camurcuoglu.

Osamnaest posuda do sada je konzervirano u sklopu hitne kampanje oporavka u Bejrutu, zajedno s osam posuda u Britanskom muzeju i dvije koje su izašle neozlijeđene iz pada.

Stručnjaci se nadaju da će barem polovina od preostalih 46 posuda u Bejrutu uskoro biti konzervirana.

Projekat saradnje između Britanskog muzeja i Arheološkog muzeja AUB-a započeo je 2021. godine, nakon što je pomoć ponudila londonska institucija.

Konzervatori su se ranije složili da učine posude strukturalno zdravima, ali ostave vidljive nesavršenosti uzrokovane razbijanjem, što će svjedočiti o eksploziji.

Ideja nije drugačija od japanske umjetnosti popravke “kintsugi” (također poznate kao “kintsukuroi”), koja koristi zlato za spajanje slomljenih dijelova posude, slaveći historiju predmeta i njegove nesavršenosti.

Izložba će posjetioce povesti kroz putovanje koje prolaze staklene posude od trenutka eksplozije do njihovog izlaganja u čuvenom londonskom muzeju.

Na izložbi će se koristiti rasvjeta za osvjetljavanje pukotina i praznina u staklu.

"Zaista smo željeli da istaknemo štetu kroz koju su ovi objekti prošli, kako bismo svi mogli pogledati ožiljke i prisjetiti se kako su zajedno oživjeli", rekao je Camurcuoglu.

Posude se smatraju važnim dijelom priče o razvoju revolucionarnih tehnika puhanja stakla u Libanu u 1. stoljeću prije Krista, omogućavajući masovnu proizvodnju staklenih predmeta i stavljajući ih na raspolaganje za opću upotrebu.

Njihova restauracija i timski rad su izvor ponosa konzervatora, rekao je Camurcuoglu.

„Svi smo pojedinačno osjećali da smo, mislim, doprinijeli nečemu radeći na ovim objektima – dijeljenjem ove boli, ovih emocija.

"Dakle, ne radi se samo o očuvanju već i o zajedničkom radu i postizanju nečega zajedno", dodala je.

Camurcuoglu je razmišljao: „Osam staklenih predmeta, stotine fragmenata, tri žene... Konzervacija ovih jedinstvenih posuda je dokazala da kada podržavamo jedni druge, uvijek će biti nade.”

TRT World