Hamza Lavić je kazao kako je riječ o veoma dragocjenoj i značajnoj rukopisnoj zbirci koja se sastoji od ukupno 169 unikatnih rukopisnih kodeksa.     Foto: AA

U Sarajevu je u srijedu predstavljen treći tom "Kataloga arapskih, turskih, perzijskih i bosanskih rukopisa“ u izdanju Historijskog arhiva Sarajevo. Katalog je stručno obradio Hamza Lavić, a riječ je o zbirci rukopisa Mehmeda Teufika Okića, jednog od najobrazovanijih islamskih učenjaka u Bosni i Hercegovini u vrijeme austrougarske vladavine.

Ideja o objavljivanju Kataloga arapskih, turskih, perzijskih i bosanskih rukopisa Historijskog arhiva Sarajevo nastala je kao plod dugogodišnje uspješne saradnje Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu i Historijskog arhiva Sarajevo.

Na promociji upriličenoj u Bošnjačkom institutu - Fondaciji Adil Zulfikarpašić govorili su autor knjige i arhivista u Gazi Husrev-begovoj biblioteci Hamza Lavić, v. d. direktora Historijskog arhiva Sarajevo Ismeta Džigal-Berkovac, recenzent Ahmed Zildžić, te Osman Lavić i Lejla Kodrić-Zaimović.

Hamza Lavić je kazao kako je riječ o veoma dragocjenoj i značajnoj rukopisnoj zbirci koja se sastoji od ukupno 169 unikatnih rukopisnih kodeksa koji sadrže 276 djela različite jezičke i tematske strukture.

“Riječ je o rukopisnoj zbirci koja pripada ulemanskoj porodici Okić, hafizu Mehmedu Teufiku Okiću i jednom od najpoznatijih bosanskohercegovačih intelektualaca 20. stoljeća, posebno kada je riječ o islamskim naukama, Muhameda Tajiba Okića”, rekao je Lavić.


Prvi svezak Kataloga iz ove serije priredio je Mustafa Jahić i objavljen je 2010. godine, a u njemu je obrađen 301 rukopis.    Foto: AA AA

Napomenuo je kako najstariji rukopis koji je tretiran u ovom Katalogu potiče iz 15. stoljeća, a riječ je o djelu iz oblasti sufizma.

“Značajan broj djela pripada našim bosanskohercegovačkim autorima koji su pisali od 16. stoljeća naovamo. Tu je i šest djela Hasana Kafije Pruščaka, te Muhameda Hevaija Uskufija. Riječ je o izuzetno raritetnim djelima za koje se nadam da će poslužiti kao podsticaj i izvor istraživačima naše kulturne baštine”, rekao je Lavić, navodeći da je na Katalogu radio godinu i po.

Ismeta Džigal-Berkovac, viša arhivistica i v. d. direktora JU Historijski arhiv Sarajevo, napomenula je kako ova ustanova čuva više od 1.000 rukopisa na arapskom, turskom, perzijskom i bosanskom jeziku.

“Na ovaj način smo zaštitili dokumente koji se nalaze u okviru Orijentalne zbirke Historijskog arihva Sarajevo, fizički smo ih zaštitili digitalizacijom”, istakla je Džigal-Berkovac.

Inače, prvi svezak Kataloga iz ove serije priredio je Mustafa Jahić i objavljen je 2010. godine, a u njemu je obrađen 301 rukopis. Drugi svezak Kataloga obradio je Haso Popara i objavljen je 2011. godine, sa 486 rukopisa. Izdavanje četvrtog, posljednjeg u seriji toma Kataloga planirano je u narednoj godini, kada se obilježava i 75 godina Arhiva.

Mehmed Teufik Okić bio je imam, muderris (profesor), član Ulema-medžlisa (Rijaset), zamjenik reisul-uleme 23 godine, a dvije godine vršilac dužnosti reisul-uleme (nakon ostavke Sulejmana ef. Šarca).

TRT Balkan / agencije