Marjanović je podsjetio da će festival biti zatvoren svjetskom premijerom novog filma Pjera Žalice, “Praznik rada”.      Foto:AA

Direktor Sarajevo Film Festivala, Jovan Marjanović, kazao je kako se nada da će se popraviti vremenske prilike, a izgledno je da će se dio projekcija usljed najavljenih padavina morati prebaciti u Skenderiju.

Marjanović je podsjetio da će festival biti zatvoren svjetskom premijerom novog filma Pjera Žalice, “Praznik rada”.
”Ono što vam sigurno mogu garantovati je emotivan kraj i filma i Sarajevo Film Festivala, koji sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim i sigurno nije bilo boljeg izbora za zatvaranje 28. SFF-a“, kazao je Marjanović. Pozvao je sve da posjete SFF.

Reditelj filma “Praznik rada”, Pjer Žalica, kazao je kako mu nije teško govoriti o SFF-u.
”To je moj život i profesionalni i privatni jednim dijelom. Bio sam na raznim festivalima, od Toronta do Cannesa, praktično nema važnijeg festivala na kojem nisam bio, zbog toga znam koliko je ovo veliki i važan festival“, kazao je Žalica.

Podsjetio je kako Sarajevo tokom festivala postaje metropola i živi se život kakav je nekad bio svakodnevica. Dodao je da, kakve god vremenske prilike bile, ovo će biti fantastičan festival. Osvrnuo se na značaj glume i muzike za film, što se primijeti i u drugim njegovim filmovima.

Glumac Admir Glamočak kazao je kako je urađen visokoprofesionalni film u jednoj prijateljskoj atmosferi i napravljen je film koji je lično rado pokazao prijateljima.

”To su valjda rijetki poslovi koje čovjek radi profesionalno i od kojih živi, a da bi ih podijelio s najbliskijim ljudima. Nadam se, kada pogledate ovaj film, da ćete zagrliti prvu osobu do sebe”, rekao je Glamočak.

Kompozitor Dino Šukalo kazao je kako je ovo drugi film na kojem sarađuje sa Žalicom.
Dodao je kako su imali šansu da se ode u veliki studio i snimi muzika, odnosno u Mostar.
Muzika je snimljena autentično i on smatra da je to kvalitet – organski zvuk.

Drago mu je da je dobio mogućnost praviti muziku za ovaj film.

”Najvažnija stvar u našim životima, svih ljudi u ovoj sobi i šire, jeste rat. Kod nas je uvijek priča prije i poslije rata i mi ćemo do kraja života vjerovatno pričati tako“, kazao je Šukalo.
Na ovogodišnjem, 28. po redu, Sarajevo Film Festivalu, koji će se održati od 12. do 19. augusta, bit će prikazano 230 filmova iz 62 zemlje, dok će se za glavne nagrade takmičiti 51 film iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Program festivala koji privlači najviše publike, Open Air, ove godine ima dodatni broj otvorenih kina koji su raspoređeni od Starog Grada do Ilidže.

U programu Open Air je osam filmova, a program počinje filmom otvorenja 28. SFF-a 12. augusta “Trougao tuge”, švedskog reditelja Rubena Ostlunda.

Gosti SFF-a bit će petorica proslavljenih filmskih profesionalaca poput glumaca Madsa Mikkelsena te Jessiea Eisenberga, redatelja Ostlunda i Paula Schradera, a doći će i ukrajinski redatelj Sergej Loznica. Njima će tokom festivala biti dodijeljeno Počasno srce Sarajeva.AA