Manastir je isklesan u stijenama u šumovitom području na padini planine Karadag, 300 metara iznad doline Altindere.       Foto: AA

Drevni manastir Sumela u turskoj crnomorskoj provinciji Trabzon nudi prirodni, istorijski i kulturni sadržaj svojim posjetiocima čiji broj svake godine raste.

"Nakon restauracije, manastir je ponovo otvoren 1. jula 2021. godine i primio je 597.742 posjetitelja do 29. juna 2023, uprkos tome što je bio zatvoren na određene periode", rekao je za Anadolu Tamer Erdogan, direktor pokrajinske Uprave za kulturu i turizam u Trabzonu.

Poznat i kao Majka Marija ili Bogorodica, manastir je isklesan u stijenama u šumovitom području na padini planine Karadag, 300 metara iznad doline Altindere.

Svjetski poznati manastir Sumela, jedan od važnih vjerskih turističkih lokaliteta Turkiye.     Foto: AA

Manastir, koji je uvršten na UNESCO-vu privremenu listu svjetske baštine, nakon višedecenijske pauze ponovo je otvoren za vjersku praksu 15. augusta 2010. godine, uz dozvolu Ministarstva kulture i turizma Turkiye.

Svjetski poznati manastir Sumela, jedan od važnih vjerskih turističkih lokaliteta Turkiye, zatvoren je za posjetioce u septembru 2015. godine zbog opasnosti od odrona kamenja.

Obnova manastirskog kompleksa počela je u februaru 2016. godine i završena je uređenjem, geološko-geotehničkim istraživanjima i učvršćivanjem stijena.

Drevna zgrada ponovo je otvorena 1. jula 2021. i privremeno zatvorena 1. novembra iste godine zbog opasnosti od odrona kamenja. Manastir je ponovo otvoren u maju prošle godine.

TRT Balkan / agencije