Britanska biblioteka je otvorena 1973. godine, a bila je član Britanskog muzeja.      Foto: AA

Britanska prijestolnica London dom je više od 600 biblioteka.

U Londonu postoji 325 javnih biblioteka, a ovaj broj premašuje 600 sa privatnim i univerzitetskim bibliotekama.

Biblioteka sa najvećom kolekcijom na svijetu je Britanska biblioteka, smještena u centru Londona i nacionalna je biblioteka Engleske. Međutim, njena historija ne seže daleko u prošlost.

Britanska biblioteka je otvorena 1973. godine, a bila je član Britanskog muzeja. Od 1983. u njenom fondu je nacionalni arhiv zvuka koji ima mnogo zvučnih i videozapisa, sa preko milion diskova i hiljadama traka.

Zgrada biblioteke je danas zaštićeno područje prvog stepena i ima 14 spratova.

Sa površinom od 112 hiljada kvadratnih metara, biblioteka je ujedno i najveća zgrada izgrađena u 20. vijeku u Engleskoj.

Britanska biblioteka u Londonu je druga najveća biblioteka u svijetu, ako se posmatra prostorno, ali sa najbogatijom kolekcijom od blizu 200 miliona knjiga, rukopisa, magazina i dnevnih novina, geografskih karti, notnih partitura, tonskih i vizuelnih zapisa, kao i poštanskih markica.

Knjige su smještene na policama ukupne dužine preko 750 kilometara, do kojih čitaocima nije dozvoljen pristup.

Svi koji žele neku knjigu moraju se obratiti bibliotekaru koji knjigu donosi do stola u čitaonici. Prema britanskom zakonu, primjerak svakog novnog štampanog izdanja u Velikoj Britaniji obavezno mora da se dostavi biblioteci.

Osim toga, Maughan biblioteka je glavna univerzitetska istraživačka biblioteka Kraljevskog koledža u Londonu.

Biblioteka posjeduje posebne zbirke i arhive koje ukupno sadrže oko pet miliona dokumenata.   Foto: AA

Neogotička zgrada iz 19. stoljeća je najveća univerzitetska biblioteka u Ujedinjenom Kraljevstvu od Drugog svjetskog rata.

Maughan drži više od 750.000 predmeta uključujući knjige, časopise, CD-ove, zapise, DVD-ove, teze i ispite.

U biblioteci se nalazi i više od 150.000 ploča u 78 okretaja u minuti koje je donirao BBC 2001. i koje obuhvataju širok raspon žanrova. Osim glavnog kataloga, biblioteka posjeduje posebne zbirke i arhive koje ukupno sadrže oko pet miliona dokumenata.

Među londonskim bibliotekama postoje i one koje se ističu, ne svojom zbirkom ili historijom već svojim arhitektonskim karakteristikama. Glavna među njima je Swiss Cottage Library, koju je 1964. godine otvorila kraljica Elizabeta.

Zgrada, čija je spoljašnjost zvučno izolovana sa 238 krila, smatra se jednim od najvažnijih primjera modernističkog arhitektonskog pokreta.

Još jedna izuzetna biblioteka Londona sa svojom modernom arhitekturom je Kanadska vodena biblioteka, impresivna nova zgrada projektovana kao biblioteka budućnosti. Poznata je i po svom nagibu od 60 stepeni.

TRT Balkan / agencije